Travel designer Charlien op ontdekking in Japan

Eén van de unieke belevingen tijdens mijn ontdekkingsreis in Japan was het bijwonen van een traditionele theeceremonie.

Kyoto is best een grote stad met veel bezienswaardigheden en bijgevolg redelijk wat toeristen. In zijstraatjes vind je echter nog privéhuisjes en privétempels terug. Eenmaal binnen in het privéhuisje is de drukte en het rumoer van de stad nergens meer hoorbaar. Een pure oase van rust.

We werden in het Japans ontvangen door een dame, gekleed in een traditionele kimono. Eerst dienden we in de tuin wat te wachten om tot rust te komen. Daarna moest je verplicht een reinigingsritueel ondergaan: handen en mond reinigen met water, al is het is niet gelijk op welke manier! Je neemt eerst met een grote houten lepel wat water uit een bassin. Dan moet je eerst je linkerhand reinigen, vervolgens je rechterhand en nadien wat water uit je mond spuwen. Maar zeker niet in het waterbassin, want dan zou die onrein zijn. Tot slot de rest van het water over het handvat naar beneden laten tuimelen zodat de lepel proper is voor de volgende. Schoenen uit en binnen in de kamer met lage deuren (werd zo gebouwd om in het verleden aanvallers tegen te gaan). Eenmaal in de donkere, maar gezellige ruimte, uitgerust met kaarslicht, neem je plaats om de theeceremonie mee te volgen.

De dame in kwestie maakt op Japanse, traditionele wijze de thee klaar. Allereerst maakt ze alle attributen schoon, met de bijhorende uitleg in het Japans. Vervolgens giet ze warm water en poeder in een kom. Daarna roeren, roeren, roeren tot de matcha (groene thee) romig is en gedronken kan worden. Daarna schuift de Japanse dichterbij (je moet schuiven, zeker niet stappen) om je een kom te geven. Sowieso moet je buigen bij het in ontvangst nemen van de thee, je moet het mooie design van de kom bewonderen door de kom te draaien en vervolgens drinken. Vergeet zeker niet te slurpen op het einde, dit als teken dat u de thee lekker vindt. Daarna is het aan jou om dit proces uit te proberen! Ik kan alvast zeggen dat je redelijk lang moet roeren vooraleer het water en het poeder goed vermengd is.

Wil jij dit ook beleven? Klik dan hier.

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak