Argentijnse passie met Travel Designer Gwendolien

In oktober trok travel designer Gwendolien richting het land van tropen, gletsjers, watervallen en oneindige natuur: Argentinië. Vaak gelauwerd om haar passionele karakter en vurige tango’s, maar het land heeft zoveel meer te bieden. Dat mocht Gwendolien met haar eigen ogen ontdekken. Dit keer verkende ze de regio rond Salta én ging ze nog meer kennis opdoen op de REMOTE-beurs in Cafayate. Voor ons is “fieldwork” - zoals dit - echt belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond reizen op de bestemming én het beste reisavontuur op jouw maat kunnen samenstellen. Scroll naar beneden om het reisverhaal van Gwendolien te lezen en laat je inspireren door het fantastische Argentinië.

Vanuit Brussel vlieg ik via Madrid naar de hoofdstad van Argentinië: Buenos Aires. Tijdens een begeleide fietstocht door de stad van de “gunstige winden” ontdekken we de verschillende stadswijken met elk hun typische kenmerken. Zo heb je La Boca, met haar kleurrijke huisjes, het typische San Telmo, waar de tango helemaal tot leven komt en Puerto Madero, de wijk rond de haven die volledig opgewaardeerd is en waar je in de oude pakhuizen nu moderne lofts en hippe restaurants kan vinden. Ook Recoleta, met de begraafplaats van Evita Peron en andere vooraanstaande burgers van Buenos Aires, is een bezoekje waard!

Met de lokale luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas neem ik een binnenlandse vlucht naar Salta, waar de rest van m’n Argentijnse avontuur doorgaat. Salta ligt in het noordwesten van het land, en gezien de afstand is een binnenlandse vlucht wel sterk aangeraden. 😉

De charmante Finca Valentina, waar ik logeer, is al meteen een schot in de roos. Dit gerenoveerde en kleinschalige boetiekhotel ligt afgelegen en je wordt er wakker met het gefluit van de vogeltjes in de tuin. En ook de keuken is de moeite waard, ik raad zeker de verse limonade en lekkere pasta’s aan!

Hoog tijd om de regio te verkennen. En dat met niet één, maar twee stoere gidsen: Lautaro en Pedro van Socompa. Na de kennismaking verlaten we Salta en rijden we doorheen de Yungas via de weg met 100 bochten. Vergis je niet, we zijn niet omringd door het Andesgebergte, maar de Cordillera Oriental. Op de route liggen heel wat typische indiaanse dorpjes zoals Maimara, Tilcara en Humahuaca. Langs de route worden we begroet door talloze vicuñas, die net zoals lama’s, guanaco’s en alpaca’s tot de kameelachtigen behoren en typisch zijn voor Andeslanden. We stappen even uit om foto’s te nemen van de majestueuze Hornocal, de berg met 14 kleuren. Onwaarschijnlijk mooi!

We komen aan in Huacalera, waar ik logeer ten huize Alicia. Een echt mamaatje die gasten verwelkomt in de kamers van haar drie kinderen die het huis uit zijn. Huiselijke sfeer ten top en Alicia legt me flink in de watten, dat heb ik graag natuurlijk!

In het stadje Purmamarca bewonderen we de kleurrijke straten en pleintjes vol kraampjes met ambachtelijke hebbedingetjes. Van hieruit start een wandeling van zo’n 3km richting Los Colorados, alweer een machtig natuurfenomeen in Argentinië.

Vanuit Purmamarca nemen we de Nationale Route 52 naar het noorden. De Lipan-helling (Cuesta de Lipán) is een zigzaggend en steil gedeelte van deze weg die begint in Purmamarca en zijn top bereikt in de Abra de Potrerillos op 4.170 meter boven de zeespiegel. De route is spectaculair: hij doorsnijdt de berg en laat de verschillende tinten van de verschillende geologische gebieden zien.

Een echt hoogtepunt is toch wel de Salinas Grandes, ofwel de wereldberoemde zoutvlaktes van Argentinië. Samen met mijn 2 stoere gidsen amuseer ik me te pletter en nemen we enkele hilarische kiekjes. De gidsen hebben ook een heerlijke picknick voorzien, dus ik kom zeker niets te kort.

In El Colte kan je zien hoe de lokale bevolking sjaals en poncho’s maakt. 1 poncho = 1 maand arbeid… Een echt kunstwerkje dus! Next op de planning: het Nationaal Park Los Cardones, dat een gebied van de Hoge Monte ecoregio beschermt. Het park heeft een oppervlakte van 650 vierkante kilometer, met heuvels en ravijnen op de hoogte niveaus tussen 2.700m en 5.000m. Het dankt zijn naam aan het overwicht van struikformaties van de cardon grande cactus. Er zijn fossiele resten van uitgestorven dieren en sporen van dinosaurussen.

De volgende highlight van de reis is Quebrada de las Flechas, een woestijn van kwartsstof vermengd met het slib van een oud meer, geërodeerd door de wind uit de Andes, waardoor geometrische vormen ontstaan die lijken op pijlpunten. Grillig, adembenemend, maar ongelooflijk impressionant.

Een reis door Argentinië is nooit compleet zonder wijn. We brengen een bezoek aan de Colomé winery, een wijndomein waar we van een rondleiding en een uitgebreide proeverij kunnen genieten.

Naast het beter leren kennen van de regio rond Salta, ben ik natuurlijk ook naar hier gekomen om nieuwe contacten te leggen en bestaande te onderhouden op de REMOTE-beurs in Cafayate. Dit is een kleinschalige beurs waar creatieve hoteliers uit Latijns-Amerika samenkomen met innovatieve travel designers van over de hele wereld.

Naast individuele business meetings met professionals met een passie voor Latijns-Amerika, zijn er ook heel wat sociale evenementen om contacten te leggen en inspirerende REMOTE talks. Ik sluit de reis af met heel wat onvergetelijke ervaringen: hiking, winetasting, paardrijden…

Hopelijk geeft dit de nodige inspiratie voor uw volgende reis richting Zuid-Amerika. Op kantoor bij Best of Travel sta ik steeds paraat om jouw reis op maat uit te stippelen. Let’s Talk!

Zelf op ontdekking in Argentinië?

Ik wil een afspraak met Gwendolien!

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels