Collega Ilse neemt je mee naar Chili!

Onze collega Ilse beleefde een ongelooflijk avontuur doorheen Chili, een lang en smal land vol contrasten. In het noorden ligt de extreem droge Atacama woestijn, in het midden de vruchtbare valleien, de groene bossen en donkerblauwe meren. Verder zuidwaarts gaan we richting Patagonië, bezaaid met koude regenwouden, steile bergtoppen, prachtige fjorden en gletsjers. Ze had er de tijd van haar leven en haar foto’s en verhalen spreken boekdelen!

Op naar Santiago!

De eerste stop van de reis is de bruisende hoofdstad Santiago, gelegen tussen de majestueuze besneeuwde toppen van de Andes en de Chileense kust. De lange vlucht wordt overmatig gecompenseerd door de spectaculaire uitzichten vanuit het vliegtuig. Als dit een voorproefje is voor de rest, dan ga ik nog vele keren “flabbergasted” zijn, denk ik.

De levendige, kosmopolitische hoofdstad Santiago is beroemd om zijn prachtige parken, een schat aan historische bezienswaardigheden en toffe kunst- en muziekscènes. Om de stad beter te leren kennen, neemt een ervaren gids ons mee op sleeptouw tijdens een citytour. We bezoeken de Bahai-tempel die een prachtig uitzicht biedt over de volledige stad.

Next up: de San Cristobal-heuvel met het imposante beeld van Maria. Het Cerro San Cristobal Park, de grootste groene ruimte in de stad, is bereikbaar met een kabelbaan. Wij opteren voor de kabelbaan naar boven en het typische rode trammetje naar beneden. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad, evenals een pittoreske botanische tuin en twee enorme zwembaden.

Om er stevig in te vliegen beslissen we om als lunch een traditionele Chileense maaltijd te bestellen: cazuela. De combinatie van aardappelen, groenten en rundvlees zorgt zeker voor een goedgevulde maag!

Daarna slenteren we zelf nog wat doorheen de stad: het koloniale Plaza de Armas, in het oude stadscentrum, is een genot om te verkennen met zijn vele neoklassieke gebouwen en musea, vooral het huis-museum van de beroemde dichter Pablo Neruda.

Puerto Varas

Vanuit Santiago reizen we naar het schilderachtige Puerto Varas, gelegen aan de oevers van het betoverende Llanquihue-meer, en gekend om z’n adembenemende landschappen, traditionele Duitse architectuur en fantastische accommodaties. Normaalgesproken biedt de stad een ongelooflijk uitzicht op de besneeuwde maar actieve Osorno en Calbuco vulkanen en de prachtige watervallen van het meer. Helaas beslissen de wolken om er een stokje voor te steken, maar dat deert ons niet, de omgeving is nog steeds “WAUW”.

Ondanks de wolken die het zicht op de Osorno-vulkaan belemmeren, genieten we van de prachtige omgeving. We rijden met de gids tot bij de Osorno, doen er een kleine wandelingen en sluiten af bij de watervallen van Saltos del Petrohue.

Lake District

Na aankomst in het Mari Mari Natural Reserve, onderdeel van het Lake District, maken we een kleine wandeling. Het Lake District is een regio met glinsterend kobaltwater, besneeuwde vulkaantoppen en dichte alpenbossen en staat bekend om zijn uitzonderlijke landschappelijke schoonheid.

Het eerste deel van de wandeling loopt door het bos, dat zo dicht begroeid is dat je een beetje een jungle ervaring hebt. Het is nu herfst, wat betekent hét uitgelezen moment om paddenstoelen te zoeken. Je hoort ook heel veel vogels in het bos zoals spechten. Eens de dichte begroeiing stopt, kom je uit op het strand. Er zijn verschillende kleine stranden in de buurt, zowel zandstranden als stranden vol stenen en rotsen. Maar de kers op de taart zijn de pelikanen die je in zee kan spotten!

De dag erna speelt zich ook volledig af in het Lake District, waar we worden ondergedompeld in de natuurlijke pracht van het Mari Mari Natural Reserve. Hier verkennen we de weelderige bossen en stranden te paard, wat een uitdaging!

Puerto Guadal

Onze volgende bestemming is de Terra Luna Lodge in Puerto Guadal. Puerto Guadal ligt in het zuiden van Chili in de regio Aysen en is een aantrekkelijke stad aan de oevers van het Lago General Carrera. Puerto Guadal is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de fantastische natuurlijke omgeving. En dat is exact wat we gaan doen!

Hier kijk ik al erg lang naar uit: we gaan op daguitstap naar de Leones Glacier. Vanuit de lodge varen we ongeveer een uurtje over het Lago General Carrera en de Leones. We stappen uit en maken een uitdagende wandeling, inclusief zipline, tot bij het uitkijkpunt. Nadien zijn we met een zodiac boot tot bij de gletsjer gevaren. Imposant is het minste dat ik kan zeggen!

Van Puerto Guadal naar Patagonia National Park

Alsof de boottocht van gisteren nog niet genoeg spektakel is, maken we vandaag ook nog een helikoptertocht in de regio rond de Terra Luna Lodge mét landing op de gletsjer!

Daarna zetten we koers richting Patagonia National Park, waar we rond de middag aankomen en een wandeling maken rond de lodge.

Patagonia National Park ligt in het prachtige Patagonië - bekend als een van de laatste wilde plekken op aarde - in de spectaculaire Chacabuco Vallei. Ooit was het een overbegraasde schapen- en rundveehouderij, maar nu is het omgetoverd tot een prachtig heiligdom dat een biodivers ecosysteem beschermt. Het adembenemende landschap wordt gekenmerkt door Patagonische steppe en majestueuze gletsjertoppen, bewoond door zeldzame en bedreigde inheemse wilde dieren. Veel geziene wilde dieren zijn guanaco’s (lama’s), huemul, roze Chileense flamingo’s en een scala aan andere wilde dieren.

Patagonia National Park

Hier bereikt onze reis voor mij echt zijn hoogtepunt. We worden ondergedompeld in de wilde pracht van dit laatste bastion van ongerepte natuur.

Tijdens de kajaktocht kunnen we de omgeving vanop het water bewonderen terwijl het zonnetje op ons gezicht schijnt, heerlijk! En afsluiten doen we uiteraard met een wandelingetje in de prachtige natuur, hoe kan het ook anders?

De dag nadien gaan we in de voormiddag met een gids op pad voor een uitgestippelde wandeling van zo’n 8km. In de namiddag doe ik er nog een schepje bovenop en ga op tocht naar een uitkijkpunt waar 2 rivieren samenkomen. Zeker de moeite waard, en goed voor de stappenteller ook! 😉

Na dagen vol avontuur keren we terug naar Santiago, onze harten vervuld met herinneringen aan de ongelooflijke ervaringen. Terwijl ik mijn koffers inpak en me voorbereid om naar huis te gaan, koester ik de herinneringen aan deze onvergetelijke reis naar Chili, en droom er al van om nog eens terug te komen!

Wil je zelf op ontdekking door Chili?

Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze specialisten of laat je inspireren via de knop hieronder!

Meer Chili

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels