De hoogtepunten van La Réunion met Travel designer Riet

Travel Designer Riet verkende onlangs het prachtige eiland La Réunion. Réunion is een paradijs voor wandelaars en ook ruiters, mountainbikers, surfers en duikers komen hier goed aan hun trekken. De gemengde culturele samenstelling van Réunion maakt het ook fascinerend om te bezoeken. Een paradijs ver van huis, maar toch herkenbaar. Je kan La Réunion binnen met je gewone identiteitskaart, de auto’s hebben een Franse nummerplaat, je ziet er supermarkten zoals Auchan en Leclercq, iedereen spreekt er Frans en je kan gewoon je Europese 4G-pakket gebruiken. Lekker makkelijk, toch?

We vertrekken vanuit Parijs-Orly Airport met French Bee SAS richting La Réunion. Tijdens de nachtvlucht kunnen we alvast wegdromen over wat er ons te wachten staat. Je kan La Réunion ontdekken tijdens een rondreis ofwel met gids ofwel met een huurwagen. En wil je nog enkele dagjes rust dan trek je best naar de Westkust voor de mooiste stranden. Wij staan te popelen om dit prachtige eiland met onze chauffeur Jean-René te ontdekken!

In geuren en . . . smaken!

We worden op de vanilleplantage van de familie Roulof verwelkomd tussen de vanilleplanten. Wist je dat vanilleplanten eigenlijk familie zijn van orchideeën? Als we tijdens de rondleiding te horen krijgen hoe intens en ambachtelijk de verwerking is, dan begrijpen we meteen waarom deze heerlijkheid ook zijn prijs heeft. In de shop slaan we alvast onze voorraad vanillestokjes in… dat worden alvast heerlijke dessertjes bij onze thuiskomst!

De vanille dient niet enkel voor desserts, maar wordt ook in de gerechten gebruikt en daar mogen we van genieten bij de Ferme Auberge “Eva Annibal”. Hier proeven we van de “Canard à la vanille”, vooraf gegaan door een rum proeverij!

Na een heerlijke lunch is het tijd om de benen even te strekken. We trekken met een lokale gids doorheen de suikerrietvelden. Sommigen onder ons duiken het veld in, met een mes in de aanslag, om suikerriet te kappen volgens de regels van de kunst. Tussendoor krijgen we heel wat planten en vruchten te zien waarvan de lokale bevolking gretig gebruikt maakt. Ze gebruiken ze voor het verhelpen van allerlei kwaaltjes of als ingrediënt voor hun “housemade” rum, want iedereen heeft hier wel zijn eigen geheim receptje.

We halen nog net op tijd de zonsondergang op het strand van ons eerste hotel “Le Recif”, een perfecte afsluiter van een boeiende dag.

Klaar voor wat bochtenwerk?

We trekken richting Cilaos, gelegen op 1200 meter hoogte. Onze chauffeur Jean-Réne loodst ons vakkundig door deze “cirque” met 400 bochten en hij wringt bijna letterlijk onze bus door de nauwe tunnels. Het reispilletje doet - gelukkig - zijn werk, we genieten van de rit en de uitzichtpunten onderweg. Die zijn adembenemend, ook als is het soms tussen de wolken door. Cilaos is het mekka voor de hikers met de fameuse Piton de la Neige. Hier kan je gerust enkele nachten vertoeven of opteren voor een meerdaagse trekking waarbij je onderweg in berghutten slaapt.

Maar wij gaan andere oorden opzoeken want La Réunion is ook perfect voor niet-wandelaars! Eens aangekomen in Cilaos stappen we over op een schoolbusje, want we hebben nog een bergritje tegoed tot Îlet à Cordes langs enkele kleine wegen. Dit “eiland met touwen” werd bewoond door gevluchte slaven, die het bereikten via een touw in plaats van via een voetpad, om geen sporen achter te laten.

Na een kleine wandeling arriveren we bij onze gîte waar we hartelijk ontvangen worden met een bio wijntje van het huis. We trekken door de velden en de gigantische moestuin. Hier worden de fameuze “Lentilles de Cilaos” geteeld en deze staan nu net in bloei. Deze linzen staan dan ook op het menu tijdens de lunch bij onze gastheer.

The wild, wild South!

Op de planning voor vandaag: het “wilde zuiden”, de regio van de nog actieve vulkaan Piton de la Fournaise, waarvan de laatste 2 uitbarstingen dateren uit 2004 en 2007. De lavastroom van 2004 liep tot over de weg en vormde een dikke laag tot aan de kust. De vulkaanstroom koelde aan de oppervlakte af en vormde een vaste korst en vervolgens werd een tunnelvormige holte gevormd.

In een kleine groep, getooid met helm, koplamp, kniebeschermers en handschoenen duiken wij deze tunnels in. Je kan opteren voor een korte of lange tocht (max 3 uur) waar je wandelt - of kruipt - langs lavastalactieten, lavabanken, stalagmieten, verglaasde muren of zelfs lichtkoepels. De ervaren gids geeft een woordje uitleg over deze bizarre ondergronds wereld.

Hierna nemen we deel aan de nationale sport van La Réunion: picknicken op het strand. Gezien ons druk schema heeft de kok voor ons al de markt bezocht en worden we verwend met allerlei lekkers dat staat te pruttelen op het vuur. We genieten van de salade van superverse palmistes, klaargemaakt on the spot, heerlijk!

Vulkanisch avontuur

We zijn helemaal klaar om de vulkaan Piton de la Fournaise te bewonderen. Via een aantal uitzichtpunten klimmen we omhoog, maar helaas laat de top van de vulkaan zich niet zien vandaag. We zitten - zoals ze hier zeggen - “dans la farine” en we zien helemaal niets…

We laten het niet aan ons hart komen en zakken wat af onder de wolken en genieten alsnog van een stop op het plateau Nez de Boeuf, waar het zonnetje wel van de partij is. Bij la Cité du Volcan, een boeiend museum over het ontstaan van het eiland en de evolutie van de vulkanen pikken we ook nog een 4D-filmpje mee.

Hier in de regio ontdekken we ook nog enkele leuke adresjes waar je gezellig lokaal kan eten of kan overnachten, bijvoorbeeld in een glamping tent. Wij worden onthaald met muziek en dans in een prachtige tuin waar we mogen aanschuiven bij de familie.

Een rum-specialist geeft een deskundige uitleg en achteraf mogen we ons favoriet kruid kiezen in de tuin en aan de slag gaan. Mijn persoonlijke “rhum arrangé” is er eentje op basis van verse ananas, gepimpt met vanille en citroenverbena. Wie wil proeven?

Heli heli helikopter!

Na onze laatste overnachting in Hotel Palm worden we naar een grasveldje gebracht. Wat staat ons hier te wachten? Plots horen we vanuit de lucht iets naderen en yes! Een helikopter komt ons oppikken. We krijgen een herkansing om toch nog de Piton de la Fournaise te bewonderen.

En deze keer zit het mee, we vliegen tot bij de krater en zien hem in vol ornaat. Daarna brengt de piloot ons verder over de regio’s die we al overland doorkruisten en eindigen we in de cirque de Mafate. Deze cirque is alleen te voet of met de helicopter te bewonderen.

Als afsluiter van onze rondreis ontmoeten we nog een ananaskweker die met zijn echtgenote ook logies “Chez l’habitant” runt. Mooie kamers met een prachtig zicht op Saint-Paul en een table d’hôte waar je de lokale keuken kan ontdekken. Hier leren we echte samosa maken, je kan ze vullen met kaas, vlees, groenten maar natuurlijk ook als dessert met hun eigen ananas!

We rijden nog even tot aan de kust voor een verpozing aan het strand van Boucan Canot. En zo sluiten we onze ontdekking van La Réunion af.

Wil je meer te weten komen over dit paradijselijke eiland?

Ontdek La Réunion

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels