INGECHECKT: Mistige morgen, schone dag

Die januari-ochtend in Essaouira, Marokko: heldere hemel, zestien graden, amper wind.

Die ochtend in maart, Canada, Nova Scotia. Ik had lenteweer verwacht, het werd een sneeuwstorm. Van een verrassing gesproken.

Milford Sound, Nieuw-Zeeland, juni, herfst. Regen en wind. Koud. Windsnelheden tot tachtig kilometer per uur. Schitterend op dat bootje tussen de bergen.

Cuba in oktober, orkaanseizoen. Blauwe hemel, dertig graden.

‘Somtijds is er niets zo onnatuurlijk als de natuur.’ (Carolyn Wells, 1869)

Ik raad iedereen aan klimaattabellen niet al te ernstig te nemen. Tenminste als u niet van het controlefreak-type bent. Of tenzij u alleen het reisgevoel wil en/of kan ervaren als de zon schijnt. Mijn mooiste reizen heb ik gemaakt wanneer de reisgidsen melding maken van ‘het verkeerde seizoen’. Statistisch zijn die boekjes correct, laat dat duidelijk zijn. Maar bijna altijd is het in de praktijk, en zeker de voorbije jaren (climate change, iemand?) anders uitgedraaid. Klimaatopwarming zorgt inderdaad voor spectaculaire surprises. Hele ecosystemen veranderen. Wees dus nog veel slimmer dan u er al uitziet, en neem het zogenaamde goede seizoen als een eventuele optie, want vandaag de dag zijn er sowieso geen honderd procent weergaranties meer. Zelfs niet in Dubai. Laat ons dus maar een portie avontuur annex geluk toelaten in ons reisgedrag. Want voorgekauwde weertabellen zijn de dood van een beetje avontuurlijke ontdekkingsreiziger.

“… Een reis verdient slechts die naam, als ze die extra kiem van Anders Zijn bevat… “ (Pierre Darge, journalist)

En dan heb ik het niet alleen technisch over het weer, maar ook over de uitstraling van een bestemming in die schouderseizoenen: het met-veel-minder-zijn, de rekening (voor- en naseizoen blijft goedkoper) en de sfeer (een betere service, overal). Waar mij dat allemaal zeer recent nog eens bijzonder opgevallen is, was in Bangkok, midden in het foute seizoen. Het hotel was 30% goedkoper, ik had plaats in ieder restaurant (zelfs in dé hot spots, waar anders geen stoel te vinden is en het gegarandeerd ‘blok-drinken’ is) en ik liep bij momenten alleen door de straten. En het weer dan?, zal u zich nu afvragen. Twee dagen heet, altijd zonnig met een staalblauwe lucht en één dag nevelig. Heet dat niet ‘romantisch’ allemaal?

“… Bij onweer mag je pas klagen, als het geen drie uur duurt, maar drie dagen…” (anoniem)

Het verkeerde seizoen bestaat niet? Nu ook niet overdrijven. In sommige regio’s waar moessonseizoenen -het bekendste is in Indië- de plak zwaaien, zou ik uitkijken, of het zou het specifieke doel van uw reis moeten zijn. Ook Zuidoost-Azië, West-Afrika, het westen van Brazilië, Zuidoost-Florida, alsook het noorden van de Bahama’s hebben er last van.

Weer en vooral de sfeer die het oplevert, brengt me naadloos bij een vensterplaats in een vliegtuig. Hoezo? Raamzitters zien niet alleen meer, ze voelen ook meer. De zon op het glas (ideaal voor een hazenslaapje), de Siberische koude die door de wand dringt, het spel van de maan, het poollicht en het daglicht. En… het heeft ook een hoog schoolreisgehalte: de flaps die worden uitgezet, de vleugel die wiekt bij turbulentie, de motor die plots van toerental wijzigt.

Dus: vraag voortaan een vensterplaats als u echt wil reizen. ‘t Is altijd prijs, altijd gewonnen. Witte schapenwolkjes in de zomermaanden, donkere onweerswolken in de winter, mist in de herfst en plotse regenvlagen in de lente. Het mooiste vliegtuigvenster? De Concorde destijds, omdat je op 20.000 meter hoogte kon zien dat de wereld rond is. De bolle evenaar. Geen paniek. Supersonisch vliegen aan 2100 kilometer per uur komt met een beetje geluk terug. De Amerikaanse constructeur Boom zou een nieuwe generatie -Overture genaamd en nota bene aangedreven door duurzame brandstof- vanaf 2029 in de lucht willen hebben, een kwarteeuw na de stopzetting van de mythische Concorde.

Denk dus voortaan tweemaal na over uw reisseizoen (Want “Het licht wacht op niemand”, zegt fotograaf Stephan Vanfleteren), en uw zitje in die stalen vogel. (“Boven de wolken is de hemel altijd blauw”, zingt Will Tura.)

Gerrit Op de Beeck

 

 

 

 

 

Weer of geen weer?

Neem snel contact op met onze travel designer om dé reis op jouw maat samen te stellen.

Contact

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels