Panama door de ogen van travel designers Gwendolien & Ilse

Bij Best of Travel weten we als geen ander dat elke bestemming zijn eigen charme heeft. Zo ontdekten onze travel designers, Ilse en Gwendolien, tijdens hun studiereis naar Panama dat dit land een echte verborgen parel is.

Panama heeft alles in huis, van de bruisende stad Panama City tot de ongerepte wildernis van het land. De warmte en gastvrijheid van de lokale bevolking maakten hun reis helemaal af.. Lees verder en laat je inspireren!

We begonnen onze reis in Panama City, waar we verbleven in een prachtig stadshotel. De volgende dag werden we opgehaald door onze gids en vertrokken we naar het Soberania National Park, op nog geen uur rijden van de stad. We waren meteen verkocht bij het zien van de apen, luiaards en talrijke vogels zoals de toekan.Als kers op de taart konden we de miereneter van heel dichtbij bewonderen. Wist je dat je de meeste dieren in Panama dicht bij de hoofdstad kan terugvinden? Handig, niet?!

Daarna maakten we een ontspannende boottocht op Lake Gatun, een verbindingsmeer op het Panama kanaal, waar we tussen verschillende eilandjes konden varen en ook verschillende dieren konden spotten. Het was fascinerend om te zien hoe het kanaal werkt en hoe groot de schepen zijn die er doorheen varen, een waar spektakel als je ‘t ons vraagt!

Terug in de stad haalden we onze huurauto op en na wat zoekwerk in het drukke verkeer verlieten we de hoofdstad en trokken richting Valle de Anton. Dit is het toevluchtsoord om de drukte van de stad te ontvluchten en is de ideale uitvalsbasis om spectaculaire wandelingen te maken. Het contrast met de stad is enorm!

Onder leiding van onze gids Carlos beklommen we de India Dormida. De legende van de Slapende Indiaan maakte de wandeling extra boeiend. Zo moest de dochter van het opperhoofd trouwen met een andere krijger maar werd verliefd op een Spaanse soldaat. Om haar volk niet in de steek te laten beklom ze de berg en ging ze neerliggen om nooit meer wakker te worden. Met wat fantasie konden we een slapende vrouw op de berg herkennen. De heuveltjes van de Slapende Indiaan kan je hier dus letterlijk nemen!

Next up: Santa Fe, dé perfecte uitvalsbasis om te wandelen in het gelijknamige nationale park met zijn talrijke watervallen. Hier hebben we enkele vogels kunnen spotten en genoten van het prachtige landschap. Wat een mooie natuur! De volgende morgen gingen we op stap met onze gids en wandelden we via smalle, bijna onbegaanbare paden langs watervallen die verborgen liggen in de jungle. Een klungel in de jungle? Nee hoor!

Onze volgende bestemming was Boca Chica, een klein dorp aan de Stille Oceaan en de toegangspoort van het Chiriquí Nationaal Park. Na 2 intensieve dagen was het tijd voor ontspanning! We waren 100% zen na even relaxen aan het zwembad van ons hotel.

We maakten een boottocht tussen de vele eilanden van het Chiriquí Nationaal Park. Hier hebben we gesnorkeld, gezwommen en dolfijnen gespot. Tijdens een boottochtje door de mangrovebossen genoten we van een prachtige zonsondergang en zagen we verschillende vogels en de roze lepelaar. Wat een geweldige ervaring!

Na enkele dagen aan de kust te hebben doorgebracht, trokken we de bergen in. Hier verbleven we in Boquete, met een fantastisch uitzicht op de Baru Vulkaan. We genoten van het iets koelere klimaat, dat een afwisseling was van de warmte aan de kust. We genoten volop van het prachtige uitzicht en zijn meermaals gaan wandelen. We maakten kennis met de inheemse bevolking van Panama en hun tradities. Het was een ervaring om nooit te vergeten.

’s Avonds gingen we op zoek naar de meest bizarre insecten en amfibieën in de nevelwouden van Boquete, onder begeleiding van een enthousiaste lokale gids. We zagen een slang, verschillende kikkers en padden, spinnen en wandelende takken. Onze harten klopten in onze keel bij het zien van deze fascinerende dieren. Een unieke ervaring die we niet snel zullen vergeten! Niet voor bangeriken!

Boquete staat vooral bekend om zijn koffie en we wilden dit voor geen geld van de wereld missen! We bezochten één van de vele koffieplantages en kregen uitleg over het hele proces van het drogen van de koffieboon tot het branden en verpakken van de koffie. Het was echt geweldig om te zien hoeveel tijd en aandacht er wordt besteed aan het maken van deze heerlijke koffie. Mmmmm, heerlijk!

Na het inleveren van onze huurwagen namen we een watertaxi naar het eiland Colon, waar we verbleven in de kleurrijke stad Bocas del Toro. Joepie, dit was echt een feest eiland! Er was zoveel te doen en te beleven, maar er is ook genoeg te doen voor wie op zoek is naar rust en ontspanning. We hebben genoten van de prachtige stranden, hebben dolfijnen gespot en zijn gaan snorkelen. Ook is Bocas del Toro een waar duikersparadijs… Yes, we hebben ons geen seconde verveeld!

Onze reis door Panama zat er bijna op, maar niet voordat we het Panamakanaal hadden bezocht. We maakten een interessante stop bij de Miraflores Locks en konden het proces aan de sluizen op de voet volgen. Heel indrukwekkend om mee te maken! We voelden ons enorm klein bij het zien van deze gigantische schepen die door het kanaal voeren.

We wilden nog wat actiefs doen, dus huurden we fietsen om de Causeway Amador over te rijden. Deze straatweg verbindt het vaste land met 3 eilandjes en van hieruit hadden we een prachtig zicht op de skyline. Het was dé perfecte manier om onze laatste dag in Panama door te brengen.

Als afsluiter bezochten we Casco Antiguo, de oude stad. Het contrast met de ‘nieuwe stad’ kon niet groter zijn. In de nieuwe stad heb je overal hoogbouw, terwijl in de oude stad het historische karakter met zijn kleurrijke huizen overheerst. Het was net alsof we terug in de tijd waren gestapt. Een echte must-see als je het ons vraagt!

Met een rugzak vol prachtige herinneringen vertrokken we richting de luchthaven. Panama heeft ons hart gestolen en we raden iedereen aan om dit mooie land te ontdekken! Wedden dat je net zo enthousiast terugkeert als wij?!

Ontdek Panama

Wil je ook graag het avontuurlijke Panama ontdekken en je laten verrassen door zijn prachtige natuur, rijke cultuur en kleurrijke steden?

Meer weten

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels