Travel designer Christophe doorkruist Argentinië

Onlangs trok travel designer Christophe op studiereis naar Argentinië, waar hij de unieke cultuur, prachtige landschappen en diverse tradities van het land kon ervaren. Met de nodige kennis en expertise op zak staat hij nu meer dan 100% paraat om jouw reis op maat samen te stellen.

Van de bruisende hoofdstad Buenos Aires tot het schilderachtige El Calafate en het pittoreske El Chalten, Christophe heeft zich geen seconde verveeld! Als kers op de taart bezocht hij ook nog de wereldberoemde watervallen van Iguazu, zowel langs de Argentijnse als Braziliaanse kant, een echte aanrader!

Lees snel verder en kom alles te weten over zijn onvergetelijke ervaringen in Argentinië!

Aankomst in Buenos Aires

Yes! Na een lange nachtvlucht via Frankfurt ben ik aangekomen in het bruisende Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. In het hotel heb ik even tijd om op adem te komen, maar niet te lang, want in de namiddag staat een citytour onder leiding van een lokale gids op het programma. Zin in!

De verschillende wijken van de stad hebben elk hun eigen ‘vibe’, dat wordt duidelijk tijdens de tour. Zo heb je bijvoorbeeld Recoleta, de ‘rijke wijk’ vol Parijse stijlgebouwen. Ook de beroemde Recoleta begraafplaats, waar Evita Duarte - beter gekend als Eva Perón - begraven ligt, vind je in deze buurt terug.

Een andere bekende wijk is La Boca, de thuisbasis van de beroemde voetbalclub Boca Juniors, die ooit de legendarische Maradona voortbracht. De kleurrijke huizen, winkels en restaurants geven de wijk een levendige en bohemien sfeer. Het is ook de place-to-be als je enkele toffe souvenirs wil scoren…

Om de dag af te sluiten trek ik richting La Ventana, waar ik een Argentijnse tangovoorstelling bijwoon. De tango wordt afgewisseld met een ode aan Evita en folkloristische dansen. Ik geniet volop van de dans, het mooie interieur én het lekkere 3-gangenmenu dat inbegrepen is. Drie vliegen in één klap, why not?!

Op naar El Calafate

Next up: El Calafate. Het begint al fantastisch voor mij, want tijdens het opstijgen kan je de verschillende wijken van Buenos Aires vanuit de lucht herkennen. De vlucht wordt helemaal speciaal als je op het einde vanuit het vliegtuigraampje de spectaculaire Andes kan zien. Het contrast kan bijna niet groter zijn!

Eenmaal in El Calafate aangekomen, was ik meteen onder de indruk van de charme van dit toeristische dorpje aan het Lago Argentina, met uitzicht op de Patagonische steppes. De herfstkleuren zijn prachtig, maar het temperatuurverschil van zo’n 20°C in vergelijking met Buenos Aires is wel even aanpassen. Het dorp staat bekend om zijn vele winkeltjes en grillrestaurants, waar je kan genieten van de beroemde Argentijnse asados.

Daguitstap naar Perito Moreno

’s Ochtends word ik opgehaald voor een daguitstap naar het Nationale Park Los Glaciares. Onderweg bewonder ik de fantastische taferelen rondom mij: van de uitgestrekte steppes tot guanaco’s die langs de weg grazen en eindeloze vlaktes waar af en toe een estancia (grote boerderij) te vinden is. Vanaf het moment dat we in het park zijn, verandert de omgeving naar een groen decor met bomen en meren.

Met de boot komen we op zo’n 300 meter van de gletsjer, waar je de oorverdovende geluiden hoort van afbrekend ijs. De ijskoude wind is snijdend maar dit is echt een ongelooflijke ervaring. Terug op het vasteland kan ik kiezen tussen verschillende wandelroutes op metalen loopbruggen en genieten van spectaculaire uitzichten. Langs elke route zijn er ‘balkons’, waar je even kan bekomen of foto’s nemen van de wonderlijke omgeving. De routes hebben een kleurcode en hebben elk een ander voordeel: de blauwe route brengt je langs de ijsbergen, de gele route is geschikt voor wie minder goed te been is, de rode route komt het dichtst bij de gletsjer zelf en de groene route loopt door de bossen. Voor elk wat wils dus!

El Chaltén

Vanuit El Calafate reis ik per lijnbus naar El Chaltén, waarbij ik tijdens de rit getrakteerd word op prachtige vergezichten van de steppes en meren. Halverwege stoppen we bij een parador langs Ruta 44, bekend als de route 66 van Zuid-Amerika.

El Chaltén voelt voor mij aan als the Wild West: ongeplaveide straten met houten en metalen huizen maar met een prachtig uitzicht op het Fitzroy-gebergte. Hier bezoek ik Casa Madsen, voor mij de grootste verrassing (in positieve zin) van de reis. Na een half uurtje wandelen langs de rivier door landbouwgebied met zich op het gebergte komen we aan bij het huis van pionier Madsen, een Deen, waar Geronimo, een fantastische gids, me alles over het leven van Madsen vertelde. Super interessant en leerrijk!

Hike Laguna Torre en bezoek aan Chalten Camp

Vandaag staat de hike naar Laguna Torre op het programma, een iets gemakkelijkere tocht van 21 km vanuit het dorp. De eerste 3 km omhoog brengt ons naar het spectaculaire uitzichtpunt Mirador de Cerro. Daarna vervolgen we onze weg door bossen en langs rivieren, om uiteindelijk bij een meer te komen met ijsbergen en uitzicht op een gletsjer. De natuur is er ongelofelijk!

In de namiddag bezoek ik Chalten Camp, een glampinglocatie met een fenomenaal uitzicht. De accommodatie is superecologisch en biedt een onvergetelijke ervaring midden in de natuur. Echt iets voor nature-lovers!

Hike Laguna Torre en bezoek aan Chalten Camp

Vandaag staat de hike naar Laguna Torre op het programma, een iets gemakkelijkere tocht van 21 km vanuit het dorp. De eerste 3 km omhoog brengt ons naar het spectaculaire uitzichtpunt Mirador de Cerro. Daarna vervolgen we onze weg door bossen en langs rivieren, om uiteindelijk bij een meer te komen met ijsbergen en uitzicht op een gletsjer. De natuur is er ongelofelijk!

In de namiddag bezoek ik Chalten Camp, een glampinglocatie met een fenomenaal uitzicht. De accommodatie is zeer ecologisch en biedt een onvergetelijke ervaring midden in de natuur. Echt iets voor nature-lovers!

Via Buenos Aires naar Iguazu

Tijd om terug noordwaarts te keren! Via Buenos Aires vlieg ik richting Iguazu. Een lange tocht, maar het belooft de moeite waard te zijn! Vandaag heb ik nog even tijd om uit te rusten alvorens ik aan het vervolg van m’n Argentijns avontuur begin. Morgen belooft spannend te worden!

Argentijnse kant van de watervallen

Vandaag bezoek ik de Argentijnse kant van de Iguazu-watervallen. Met een treintje kom ik aan bij het Estacion Garganta, van waaruit een wandeling over loopbruggen me dicht bij de indrukwekkende Garganta de Diablo brengt. Deze staat gekend als de grootste “drop” van de watervallen die het beste uitzicht biedt.

Daarna verken ik het gebied verder via het superior circuit, waarbij ik echt bovenop de watervallen loop. Het was een tropische ervaring met veel vlinders en vogels en een overvloed aan prachtige regenbogen. Waaaaaaw, ik kan m’n ogen bijna niet geloven!

Na de lunch, waar ik moest oppassen voor enkele brutale coati’s, begint de Great Adventure. Een truck brengt je door de jungle naar de watervallen, waar je 250 treden naar beneden moet afdalen om de boot te bereiken. We krijgen zwemvesten (verplicht!) en waterdichte tassen waar we ons gerief in kunnen opbergen. Gelukkig, want wanneer we over rapids bij de watervallen aankomen zijn we van kop tot teen doorweekt. Een onvergetelijke adrenalinekick die je absoluut moet meegemaakt hebben!

Braziliaanse kant en vlucht naar Buenos Aires

Vandaag ontdek ik de Braziliaanse kant van de watervallen, waar een ander spectaculair panoramisch uitzicht mij te wachten staat. Met m’n paspoort bij de hand - we moeten namelijk de douane passeren- vertrek ik richting Brazilië. Een wandeling door de prachtige omgeving brengt me tot bij een platform vlakbij de watervallen, echt ongelooflijk! Van hieruit krijg je een panoramisch uitzicht op de Argentijnse kant van de watervallen.

Na twee dagen vol watervallen, vlieg ik terug naar Buenos Aires voor mijn laatste nacht in Argentinië.

Genieten in Buenos Aires

Op mijn laatste dag in Argentinië ga ik op eigen houtje Buenos Aires ontdekken. Het is zondag, ideaal om de grote markt in San Telmo te bezoeken. Ik geniet volop van de ambiance: straatmuzikanten, tango en talloze kraampjes met handgemaakte souvenirs.

Lunchen doe ik in het beroemde Café Tortoni, waar literaire grootheden zoals Borges en Garcia Lorca vroeger vaak kwamen. ‘s Namiddags trek ik richting Puerto Madero, dat bekendstaat als de Southbank van Buenos Aires, met omgebouwde pakhuizen, wolkenkrabbers en trendy bars, cafés en restaurants. De moderne en hippe sfeer van deze wijk kan me zeker smaken!

Na deze onvergetelijke ervaringen, keert travel designer Christophe terug naar huis met een schat aan ervaringen en herinneringen aan Argentinië. Helemaal klaar om de reis van jouw dromen samen te stellen!

Neem contact op voor jouw droomreis op maat!

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels