Een goddelijk stukje Kroatië aan de Dalmatische Kust

Island hopping

Ontdek de eilanden Brač of Hvar.

Unesco Werelderfgoed

Wandel door het mooie Dubrovnik.

Land en water

Verken de Krka watervallen en het Biokovogebergte.

De omgeving van Ston is gewoonweg adembenemend.

Geniet op één van de gezellige terrasjes.

Om Dubrovnik te bereiken, moet je een stukje door Bosnië-Herzegovina rijden.

De eilanden van Kroatië leveren prachtige zichten op.

In de dorpjes en steden is het gezelligheid troef.

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Vlucht van Brussel naar Split

We vliegen richting Split, een zonovergoten stad die meer dan 1700 jaar oud is. Het oude centrum is een wirwar van smalle straten met oude forten en omwallingen. Maar toch heeft de stad een hippe, trendy kant. De nieuwe esplanade langs het water is daar een perfect voorbeeld van. Na aankomst op de luchthaven pikken we onze huurwagen op en rijden we naar het hotel waar we 5 nachten verblijven.

Dag 2 Het historische Split

Vandaag gaan we op verkenning in het ‘meest verbazingwekkende stadscentrum van Kroatië’. We bezoeken het uitgestrekte, voormalige paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Door de jaren heen werden tal van nieuwe woningen en gebouwen gevormd uit de ooit luxueuze appartementen en bijhorende legerstallingen. Zo maakte bijvoorbeeld het keizerlijk mausoleum plaats voor een grote kathedraal. De dag van vandaag is het een labyrint van straatjes en gebouwen waar je uren kan in vertoeven.

Dag 3 Cultuur opsnuiven in Trogir en Šibenik

We gaan naar Trogir, een stadje dat gesticht werd door de Grieken maar Venetiaans aanvoelt. We flaneren door de smalle straatjes, langs de kades waar de boten aanleggen en bezichtigen de St.-Laurentiuskathedraal met zijn prachtig portaal.

Daarna rijden we een kleine 50km verder naar het mooie Šibenik waar we de beroemdste kerk van Kroatië vinden: de St.-Jacobskathedraal. Een leuk detail is een fries die in de kathedraal gebeiteld is. Hierin zijn de 71 stadsburgers vereeuwigd die niet wilden meebetalen aan de bouw van de kerk. Van een speelse wraakactie gesproken…

Dag 4 De Krka watervallen of de Kornati-eilanden

De streek rond Split is zodanig divers dat we verschillende opties hebben om onze dagen te vullen. We kunnen naar het Krka Nationaal Park gaan, dat bekend is om de 17 watervallen van Skradinski Buk. Hier stort het water zo’n 500m de diepte in.

Wie liefhebber is van eilanden kan vanuit Murter de boot nemen naar de beschermde en ongerepte Kornati-archipel: 90 kale eilanden, maar wondermooie landschappen gegarandeerd.

Dag 5 Het eiland Brač of Hvar

Vanuit Split kunnen we naar het eiland Brač, dat populair is bij architecten en beeldhouwers door de aanwezigheid van witte kalksteen. Vooral de Zuidwestkust, met zijn schilderachtige dorpjes en haventjes zoals Ložisća en Milna, en de steengroeve van Dragonjik geven een goed idee van dit eiland.

Of we gaan richting Hvar, het meest trendy eiland van Kroatië. Hier tref je veel jetset met hun luxejachten, mondaine nachtclubs en exclusieve stranden aan. De hoofdstad zelf is charmant en heeft tal van bezienswaardigheden: het Spaanse fort, het Arsenaal met zijn theater, de St.-Stefanus kathedraal en een prachtige kustweg.

Dag 6 Rit via de Makarska Rivièra naar Dubrovnik

Wanneer we Split verlaten verandert het landschap al snel: het silhouet van het indrukwekkende Biokovogebergte troont dominant boven de dorpjes en stadjes uit. We besluiten even te stoppen in het mooi gelegen Omiš en het fantastische Brela. Nadien volgt Makarska, een populaire badplaats die voor elk wat wils heeft, want zowel de zee als de bergen zijn de troeven. Via Gradac en de vruchtbare Neretva-vallei steken we voor een tiental kilometer de grens over van Bosnië-Herzegovina om uiteindelijk in Dubrovnik aan te komen. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de komende 3 nachten.

Dag 7 Dubrovnik: parel van de Adriatische Zee

Dubrovnik ligt op een rots, omringd door hoge wallen, en is één van de mooiste vestingwerken ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze stad Unesco Werelderfgoed is. We wandelen doorheen de ommuurde stad en zijn onder de indruk van de mooie stadspoorten. Ook de Placa heeft veel te bieden: de Onofrio-fontein, de kathedraal en een klooster, het Plein van de Loggia, het Sponzapaleis en het Paleis van de Rector. We wandelen niet alleen in de stadswallen, maar ook erop. Het uitzicht van hieruit is fantastisch. De dag sluiten we af op een leuk terrasje aan de oude haven.

Dag 8 De Elafieten of Ston

Ook de omgeving van Dubrovnik is heel divers met tal van mogelijkheden. Wie de stilte van een prachtig kustlandschap kan appreciëren, vaart beter naar de Elafieten. Lopud, Koločep en Sipan zijn zo goed al autovrije eilanden waar het heerlijk vertoeven is.

Wij beslissen echter om naar het oesterdorpje Ston te gaan, bekend voor zijn 5km lange muur op een bergrug. Ston was ooit de noordelijke verdedigingspoort om aanvallen vanaf zee weren om zo de lucratieve zoutvlakten, die nog steeds aan het dorpje grenzen, te beschermen. De renaissancepaleizen en gotische huizen zijn nog stille getuigen van deze woelige periode. Maar wat een fantastische plaats is dit!

Dag 9 Cavtat en dan naar huis

Aangezien onze vlucht pas later in de dag is, staan we nog een laatste keer vroeg op om een bezoekje aan de badplaats Cavtat mee te pikken. Na heerlijk te genieten rijden we richting de luchthaven, geven we de huurwagen af en vliegen we terug naar Brussel. Kroatië, je was geweldig!

Onze Europa Experts

Riet

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds februari 2016
Favoriete Quote:
Rester, c'est exister. Mais voyager, c'est vivre.
Mooiste Reiservaring
Open Ocean Experience temidden de humpbackwhales in de Thonga Beach Lodge, Zuid Afrika.
let’s talk

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!