Langs tafels van genot in Bourgondië

Mekka voor levensgenieters

Geniet van heerlijke Bourgondische wijnen.

Voel je een echte kasteelheer of -dame

Wil je origineel overnachten? Logeer dan in een kasteelhotel.

Een heuse brok geschiedenis

Ga de Galliërs achterna in de vele historische steden.

De stad Dijon is een streling voor het oog.

Het kasteel van Cormatin is een echt pareltje.

Invloeden uit het verleden zijn nog steeds tastbaar, zoals hier in Autun.

Een boottochtje op het Canal de Bourgogne behoort tot de mogelijkheden.

De Bourgogne is een religieuze regio en dat is goed te merken.

Enkel en alleen al het zicht op Vézelay is indrukwekkend.

Ook de abdij van Fontenay is absoluut een bezoekje waard.

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Autorit naar de toegangspoort van de Bourgognestreek

Tijdens onze rit door het noorden van Frankrijk komen we al snel in vakantiesfeer. We rijden via de gezellige Champagnestreek richting Châtillon-sur-Seine, een leuk stadje langs de oevers van de Seine. Het was hier dat Napoleon in 1841 de voorstellen van een vredesconferentie verwierp en waar 100 jaar later de Duitse troepen werden tegengehouden. In de schaduw van deze historische stad, aan de voet van de wijngaarden, verblijven we 2 nachten in Courban.

Dag 2 Cultureel erfgoed opzoeken in Fontenay en Vézelay

Via de indrukwekkende abdij van Fontenay leidt het Canal de Bourgogne ons naar Alise-Sainte-Reine, ook wel bekend als Alesia en gelegen aan de voet van de Mont Auxois. Hier bezoeken we een mooi museumpark dat de memorabele overwinning van Caesar op de Galliërs (onder leiding van Vercingetorix) gedenkt. Nadien bereiken we het charmante, middeleeuwse Semur-en-Auxois waar we de burchttoren bezichtigen. Door een heuvelachtig landschap rijden we verder naar de oude vestingstad Avallon. Maar het hoogtepunt van onze dag wordt Vézelay met zijn imposante abdijkerk die een vaste stop is op weg naar Compostella. We krijgen maar niet genoeg van deze streek en besluiten dan ook een uitgebreidere trip terug naar het hotel te maken, via de wijngaarden van één van de beroemdste wijndorpen: Chablis.

Dag 3 Dijon en de ‘route des grand crus’

Vandaag bezoeken we allereerst het hart van Bourgondië: Dijon. In het oude centrum, doorspekt met middeleeuwse huizen en herenhuizen uit de Renaissancetijd, zijn er zo’n honderd klokkentorens te vinden. En dat is best wel indrukwekkend! We gaan echter ook met plezier op zoek naar een potje authentieke ‘Moutarde de Dijon’. Wist je dat er hier zelfs een mosterdmuseum is?

Nadien rijden we verder via Le Clos de Vougeot, het heilige der heiligen van de wijncultuur, en andere bekende wijngaarden zoals Nuits-St-Georges. In Cîteaux brengen we nog snel een bezoekje aan de indrukwekkende abdij waar de cisterciënzerorde werd gesticht. Overnachten doen we de komende 4 nachten op een speciale manier: in een kasteel. Wauw!

Dag 4 Het charmante Beaune

In reisgidsen wordt Beaune omschreven als de stad van kunst en geschiedenis, maar ook als hoofdstad van de bourgondische wijnen. Veel redenen dus om dit met onze eigen ogen te zien! We kuieren door het gezellige centrum dat omringd wordt door oude stadsmuren. We bezichtigen één van de bekendste bezienswaardigheden: Hospices de Beaune, ook wel Hôtel-Dieu genoemd. Dit gebouw staat bekend om z’n torens en hellende daken, bedekt met kleurrijke tegels. Daarna gaan we verder naar de Notre-Dame kerk waar een reeks Doornikse tapijten uit de 16de eeuw te vinden zijn. Leuk om hier een stukje België te vinden. We sluiten de dag af in één van de wijnhuizen waar we een gratis degustatie meepikken. Mmm, heerlijk!

Dag 5 De natuurlijke schoonheid van de Morvan

Aangezien we ook graag de natuur opzoeken, trekken we naar het regionale natuurpark van Morvan. Het is een oase van rust, met uitgestrekte bossen en groene heuvels waar typische witte koeien grazen. In deze streek zijn er weinig inwoners, maar de dorpjes die we aantreffen hebben boerderijen met typische ‘grosses pierres’: dikke stenen muren die de warmte in de zomer buiten houden en in de winter binnen. We gaan vervolgens naar één van de vijf meren om met onze voeten in het water te wandelen, maar we merken ook vissers, zwemmers en watersporters op. Leuke plaats hier!

Op de terugweg naar het hotel stoppen we niet alleen bij de Gallische site Bibracte op de Mont Beuvray, maar vergapen we ons ook aan de wilde landschappen van de Gorges de la Canche en Anost, het centrum van de ‘Galvache’ oftewel houthakkers en houttransporteurs. Bosbouw was vroeger namelijk de voornaamste bron van inkomsten in de Morvan. Rond Lac de Settons genieten we nog van mooie uitzichten waarna we doorrijden tot Saulieu, het gastronomische trefpunt van de Morvan.

Dag 6 Zuid-Bourgondië, het hart van Christelijk Europa

Via Châlon-sur-Saône, de geboorteplaats van de fotografie, rijden we richting Tournus. Tournus is namelijk één van de belangrijkste monastieke centra van het land, met een sfeervolle binnenplaats met kleine steegjes. In het middeleeuwse Brancion voelen we ons eventjes duizelig worden, want de plaats ligt boven twee diepe ravijnen. Indrukwekkend! In Cormatin willen we zeker het mooie kasteel gezien hebben. Maar vooral Cluny spreekt tot onze verbeelding. In deze ‘moederabdij’ van zo’n 1100 jaar oud was het spirituele hart van het middeleeuwse Europa gevestigd.

Dag 7 Terugkeer naar huis

Onze tijd in de Bourgogne zit erop. We kruipen opnieuw achter het stuur, maar ditmaal om (helaas) naar huis te rijden. Op de terugweg stoppen we nog even in Troyes, in het zuiden van de Champagnestreek. Het centrum is heel speciaal, want door de oude stadsmuren heeft het de vorm van een champagnekurk. Hoe kan het ook anders?

Onze Europa Experts

Riet

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds februari 2016
Favoriete Quote:
Rester, c'est exister. Mais voyager, c'est vivre.
Mooiste Reiservaring
Open Ocean Experience temidden de humpbackwhales in de Thonga Beach Lodge, Zuid Afrika.
let’s talk

Gwendolien

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds oktober 2003
Favoriete Quote:
To travel is to discover.
Mooiste Reiservaring
Afvaart van de Amazone: de mysterieuze stilte en dierenkreten doen je alles vergeten.
let’s talk

Nathalie

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds april 1999
Favoriete Quote:
The only way to do great work is to love what you do.
Mooiste Reiservaring
De beklimming van Mount Rinjani op Lombok: heavy, maar super!
let’s talk

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!