Oost-Sardinië: een variant op het aards paradijs

Culturele hoofdstad

Ontdek de veelzijdigheid van Cagliari.

De natuur op zijn best

Verken het Golgo-plateau met de diepste verticale kloof van Europa.

Wondermooie eilanden

De Maddalena-archipel behoort tot de mooiste ter wereld.

Over het eiland zijn vele 'nuraghe' of torens te vinden.

Maak een boottocht langs de adembenemende kustlijn.

De Maddalena-archipel is gewoonweg prachtig!

De hoofdstad Cagliari weet je na elke bocht te verrassen.

Op Sardinië zijn er genoeg mogelijkheden om te ontspannen.

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Vlucht van Brussel naar Cagliari

We vertrekken richting Italië. De vlucht neemt ons mee naar Cagliari, gelegen in het zuiden van het eiland. Bij aankomst pikken we onze huurwagen op en verkennen we de regio’s van Villasimius en Castiadas waar we 3 nachten verblijven. Beiden zijn pal aan zee en het strand gelegen. Als dat geen goed begin is van onze reis?

Dag 2 Costa Rei en La Strada di Muravera

De parelwitte stranden van Costa Rei en Villasimius schijnen spectaculair te zijn. Vanuit de haven van Villasimius gaan we dan ook met een boot de wondermooie kustlijn van Zuidoost-Sardinië ontdekken. En het is waar: na elke bocht wacht ons een nieuwe verrassing. Hadden we niet voor de boottocht gekozen, gingen we met onze huurwagen het binnenland ontdekken, met o.a. de ‘Stagne di Colostrai’ waar flamingo’s te vinden zijn en het middeleeuwse Muravera. Maar dat houden we voor een volgende keer.

Dag 3 Ontdekking van Cagliari

We kunnen de hoofdstad van het eiland toch niet aan ons voorbij laten gaan? Daarom trekken we een dagje hiernaartoe. We bezichtigen het Romeinse amfitheater en de zuiderse Castello-wijk, omgeven door indrukwekkende vestingmuren. We wandelen verder door smalle straatjes met hoge patriciërswoning en verder naar de kathedraal, het stadhuis en het paleis van de onderkoningen. Een van de weinige toegangen tot deze wijk is de Olifantentoren, die ons een schitterend uitzicht op de stad biedt. Om het aan het einde van de dag wat rustiger aan te doen, gaan we naar de botanische tuinen waar we genieten van de exotische bomen, cactussen en klaterende fonteinen.

Dag 4 Op naar Bari Sardo en de prehistorie

We laten het zuiden achter ons en rijden noordwaarts richting Cardedu waar we de komende 3 nachten, pal aan zee, logeren. Niet ver hiervandaan ligt Bari Sardo waar rustieke huisjes en koloniale villa’s te vinden zijn. De stad is bekend om z’n textiel, maar hét symbool van de stad is de Aragonese toren die op een rots bij de zee ligt. We gaan ook nog op verkenning naar de prehistorische grafkelders ‘Domus de Janas’ (heksenhuizen) in Pizzu ‘e Monti en de ‘nuraghe’ van Sellersu; een toren uit de bronstijd.

Dag 5-6 Schitterende natuurparken

De komende 2 dagen dompelen we ons helemaal onder in de natuur. We starten met een bezoek aan het stadje Baunei dat panoramisch gelegen is tegen de Monte Santo heuvel. Rondom dit dorp ligt de Supramonte bergketen, een paradijs voor wandelaars en klimmers. Een geul leidt naar Pedra Longa, een hoge rotspunt bij de zee.

Zo’n 8km aan haarspeldbochten leiden ons naar het Golgo-plateau met de diepste verticale kloof van Europa (Su Sterru) en adembenemende uitzichten over het Gennargentu natuurpark en de Baai van Orosei.

Azuurblauwe baaien

Vanuit de haven van Santa Maria Navarrese maken we een boottocht langs prachtige azuurblauwe baaien met verscholen grotten zoals de Grotta del Fico, en de parelwitte stranden van Cala Goloritze en Cala Luna.

Dag 7 Via Dorgali naar Oliena

We rijden steeds verder noordwaarts en houden even halt in het charmante stadje Dorgali. Hier zijn bepaalde gebouwen en kerken gemaakt uit vulkanisch gesteente. In het noordwesten van de stad ligt Serra Orios, één van de best bewaarde nuraghe-dorpen van het eiland. Nadien rijden we verder richting Oliena waar we 2x ondergedompeld worden in de typische folklore en tradities, weg van de platgetreden paden. Top!

Dag 8 Kunst in Orgosolo

In de ochtend maken we een wandeling naar de Su Gologone-bron die uit een diepe kloof uit de rotsen ontspringt. Nadien rijden we naar Orgosolo, een klein herdersdorpje dat bekend staat om zijn ‘murales’: muurschilderingen met vaak politieke boodschappen en sociale thema’s die duidelijk maken dat hier een trotse bevolking woont.

Dag 9-11 Costa Smeralda

We sluiten onze rondreis af aan de Costa Smeralda, een betoverende kustlijn van ongeveer 55km lang die ooit gekocht werd als speeltuin voor de jetset.

We flaneren in Porto Cervo over de geplaveide straatjes en langs de gekleurde huizen die onderdak geven aan dure boetieks. In de jachthaven vergapen we ons aan de mooiste en de grootste luxeschepen van ‘the rich and the famous’ die hier voor anker liggen.

De betoverende Maddalena-archipel

De Maddalena-archipel bestaat uit 7 eilanden die vanuit Cannigione of Palau bereikbaar zijn per boot, maar ook te bewonderen zijn vanuit het noordelijker gelegen Capo d’Orso. Deze ‘Berenkaap’ is genoemd naar een grillige granietrots die door de wind in de vorm van een beer gesculpteerd werd. Van hieruit kunnen we zelfs het eiland Corsica zien!

Op ontdekking in het binnenland

In de buurt van Santa Teresa di Gallura is het natuurpark Capo Testa een absolute aanrader. We gaan hier met plezier wandelen. We rijden verder het binnenland in om de wekelijkse markt van het bergdorpje San Pantaleo te zien en gaan shoppen in de kleinere stad Arzachena.

Dag 12 Vlucht van Olbia naar Brussel

Onze rondreis in het oosten van Sardinië was fantastisch. We werden elke keer getrakteerd op fantastische zichten en lekker eten, maar nu is het tijd om naar huis te gaan. We rijden naar de luchthaven van Olbia, geven de wagen af en vliegen vervolgens terug naar Brussel. Ciao Bella!

Onze Europa Experts

Gwendolien

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds oktober 2003
Favoriete Quote:
To travel is to discover.
Mooiste Reiservaring
Afvaart van de Amazone: de mysterieuze stilte en dierenkreten doen je alles vergeten.
let’s talk

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!