Primaten achterna in Oeganda

Oog in oog met een gorilla

Ontmoet de berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable Forest NP.

Bootje varen

Ontdek de wondere wereld rond het Kazinga Channel tijdens een bootsafari.

Safari

Ontdek de dierenwereld in het Queen Elisabeth National Park.

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Vlucht vanuit Brussel naar Entebbe

Vandaag vertrekken we richting Oeganda. Als echte natuur- en avontuurliefhebbers kunnen we alweer een prachtige bestemming van onze bucketlist schrappen. Bij aankomst in Entebbe worden we verwelkomd door een lokale vertegenwoordiger. We worden naar de Papyrus Guest House gebracht, waar we onze eerste nacht doorbrengen alvorens het grote avontuur van start gaat.

Dag 2 Vlucht naar Kisoro, op naar Lake Mutanda en Bwindi

Na een vroeg ontbijt in het Papyrus Guest House worden we naar de internationale luchthaven van Entebbe gebracht voor onze Aerolink-vlucht naar Kisoro. Bij aankomst op Kisoro Airstrip ontmoeten we onze chauffeur/gids. We beginnen met een mooie wandeling van 5 km onder begeleiding van een wandelgids in de buitenwijken van Kisoro naar de oever van Lake Mutanda. We mogen plaatsnemen in een authentieke boomstamkano en varen enkele uurtjes over het meer, genietend van het prachtige panorama. Al meteen een schot in de roos! Na de activiteit brengt de gids ons naar de Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge, waar we enkele dagen logeren.

Dag 3 Gorilla tracking

Na het ontbijt worden we met een lunchpakket en drinkwater naar het hoofdkwartier van het Nationaal Park gebracht voor de briefing over de do’s en don’ts tijdens het verblijf bij de gorilla’s. Daarna gaan we verder naar het bos voor het begin van de gorillatracking. De schoonheid van het regenwoud is spectaculair. Het gebied is een dramatisch, steil bebost landschap en is ongelooflijk dicht, maar doorkruist door talrijke dierenpaden. De sensatie van het observeren van deze zachtaardige en bedreigde reuzen is een geweldige, opwindende ervaring waar we nog lang van zullen genieten. Eenmaal terug in de lodge, kunnen we even ontspannen. Erna wandelen we nog naar het gemeenschapscentrum en rijden we naar de “Top of the World” - het voetbalveld, hoog in Nkuringo, dat een prachtig uitzicht biedt over de pieken en bossen rond Nkuringo. Een geweldige manier om na de gorillatracking de benen te strekken en te genieten van een sundowner.

Dag 4 Nombe en Buniga Forest

Na het ontbijt worden we door onze wandelsafarigids vegezeld en gaan we vogels spotten in Nombe Pocket forest. In de lodge genieten we ‘s middags van een lekkere lunch zodat we voldoende krachten hebben om te wandelen naar de Buniga Forest Trail Walk, een project van USAID en de plaatselijke Batwa-gemeenschap. De Batwa-stam werd in 1991 gedwongen hun huis in het Bwindi Impenetrable Forest National Park te verlaten, toen het tot UNESCO-erfgoed werd verklaard als woonplaats voor gorilla’s. Ze leefden al duizenden jaren in het bos als nomadische jager-verzamelaars, in perfecte balans met de flora en fauna rondom hen. Verhuizen en plotseling leven in gemeenschappen op een totaal andere wijze bleek een enorme uitdaging. Ze overleven nu zo goed als ze kunnen en verdienen de kost door hun vroegere leven in het bos en hun rijke erfgoed uit te leggen aan bezoekers. We maken kennis met de traditionele kruidendokter en de smid.

Dag 5 Nkuringo activiteiten

Vandaag brengen we een bezoek aan de lokale gemeenschap in de voormiddag. We maken er kennis met de kinderen uit het dorp. In de namiddag genieten we van de faciliteiten van de lodge en het indrukwekkende uitzicht op de magnifieke Virunga vulkanen en het Bwindi Impenetrable Forest.

Dag 6 Wandeling in Bwindi Impenetrable Forest en op naar QENP

We rijden langs de Nteko Ridge tot de kruising van de Ivy River Trail met het bos en beginnen aan een onvergetelijke wandeling door het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In dit uniek natuurreservaat leven apen, bush pigs, enkele wereldberoemde vogelsoorten en vele vlinders. Het pad is een belangrijk voetpad voor de lokale bevolking, vooral op marktdagen, op weg van Nkuringo en Nteko naar Buhoma, aan de noordelijke grens van het park. Er is geen weg door Bwindi, dus voertuigen die tussen de twee locaties rijden moeten een ongelofelijke 170 km lange reis maken die 5 tot 7 uur duurt. Bij aankomst in Buhoma, vertrekken we richting het Queen Elizabeth National Park. Het zuidelijke gebied van Ishasha is vooral bekend om zijn ‘boomklimmende’ leeuwen, die een uitzonderlijke attractie vormen en één van de hoogtepunten zijn van alle safari’s in het park. De leeuwen zijn zichtbaar terwijl ze aan de takken van enorme vijgenbomen hangen, terwijl de Oegandese Kob (het belangrijkste voedsel voor deze leeuwen) op de vlakten eronder graast.

Dag 7 Queen Elisabeth National Park

Joepie! Deze morgen gaan we op gamedrive in het Queen Elizabeth National Park. Het park herbergt 95 soorten zoogdieren, meer dan alle andere park in Uganda, en 619 vogelsoorten, het tweede hoogste van alle parken in Afrika. Daarna genieten we van een boottocht op het Kazinga Channel - de 36 km lange waterweg die Lake George en Lake Edward met elkaar verbindt. We spotten wild en vogels op de oevers, terwijl de boot langs groepen nijlpaarden vaart. Krokodillen worden pas sinds kort terug in het kanaal gespot. 8000 jaar lang waren ze niet te zien nadat ze uit Lake Edward waren verdwenen door giftige as van plaatselijke vulkanen.

Dag 8 QENP & Kibale NP

We starten de dag opnieuw met een gamedrive in QENP en trekken dan verder noordwaarts naar Kibale National Park via de stad Fort Portal. In de late namiddag trekken we naar de ‘Top of the World’ voor een fantastisch uitzicht op de Rwenzori Mountains, kratermeren, theeplantages en lokale dorpen. Prachtig!

Dag 9 Chimp tracking & Bigodi Wetland Sanctuary

De dichtheid en diversiteit van primaten in Kibale National Park is de hoogste van heel Afrika. De bekendste van de 13 soorten zijn de chimpansees, onze naaste verwant. Daarnaast is Kibale het thuis van de zeldzame I’Hoest’s aap en Oost-Afrika’s grootste populatie van de bedreigde rode colobus aap. Tot de andere primaten behoren de zwart-witte colobus, de roodstaartaap, de blauwaap, de olijfbaviaan, de grijswangmangabey, de bushbaby en de potto. Let’s go and find them! In de namiddag trekken we naar het Bigodi Wetland Sanctuary. Dit reservaat is een paradijs voor vogelaars. Momenteel zijn er 138 vogelsoorten herkend in het Bigodi Wetland Sanctuary, waaronder de Great Blue Turaco. Bigodi wordt ook regelmatig bezocht door een groot aantal primaatsoorten uit het nabijgelegen nationale park. We mogen onze verrekijker niet vergeten!

Dag 10 Noordwaarts naar het Murchison Falls NP

Na het ontbijt vertrekken we naar het Murchison Falls National Park. Het park ligt aan het noordelijke einde van de Albertine Rift Valley, waar de Bunyoro-helling overgaat in de uitgestrekte, met palmen bezaaide savanne, en wordt doorsneden door de Victoria Nijl. De “mythische” rivier stort hier 45 meter uit de wand van de kloof en creëert zo de dramatische Murchison watervallen, het middelpunt van het park en de laatste waterval in de 80 km lange stroomversnelling. De machtige waterval onttrekt de laatste energie aan de rivier en verandert haar in een brede, rustige stroom die rustig over de bodem van de kloofvallei naar Lake Albert stroomt. Dit stuk rivier biedt een van Oeganda’s meest opmerkelijke wildlife spektakels.

Dag 11 Game drive in Murchison Falls NP

Op weg naar de Victoria Nijl Delta doen we een game drive in een spectaculair gebied vol vogels en verschillende endemische soorten zoals de Rothschild giraffe, de Shoebill ooievaar en de roodkeel bijeneter. Gelukkig laat de waterstand het toe om een korte wandeling onder begeleiding van de gids te doen. In de namiddag staat een boottocht naar de Murchison watervallen gepland. We gaan zelfs van boord en wandelen naar de top van de watervallen. Het uitzicht is echt geweldig en we genieten volop van de lokale fauna: olifanten, giraffen, buffels, krokodillen, antilopen…

Dag 12-13 Ziwa Rhino Sanctuary en terug huiswaarts

We gaan vandaag op bezoek in het Ziwa Rhino Sanctuary, gelegen in Nakasongola. Het is dit de enige plaats in Oeganda waar zuidelijke witte neushoorns kunnen worden geobserveerd. In 1983 werden zowel de zwarte als de noordelijke witte neushoorns in heel Uganda uitgestorven verklaard, dus het doel van de NGO Rhino Fund Uganda is om de neushoorns terug te brengen in het land. De eerste 6 neushoorns werden in 2005-2006 overgebracht (4 uit Kenia en 2 uit de VS) en het duurde 5 jaar voordat het eerste gezonde kalf werd geboren, waardoor hij (“Obama” is de naam) de eerste in Uganda geboren neushoorn was in bijna 30 jaar! Helaas, dit was onze laatste activiteit in Oeganda. We hebben nog een autorit richting Entebbe voor de boeg en van daaruit vertrekken we weer richting België, waar we de volgende dag aankomen.

Onze Afrika Experts

Nathalie

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds april 1999
Favoriete Quote:
The only way to do great work is to love what you do.
Mooiste Reiservaring
De beklimming van Mount Rinjani op Lombok: heavy, maar super!
let’s talk

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!