Welkom in het land van vuur en ijs

Jökulsárlón per zodiac

Maak een tochtje met een zodiac-motorboot op één van de gekendste meren van het land.

Natuurpracht in Stórurð

Wandel in een magische groene vallei.

Spot Moby Dick

Walvissen spotten in de schaduw van een majestueuze gletsjer in Snæfellsnes.

Bezoek het bekendste meer van IJsland: Jökulsárlón

Onderweg kom je gezellige dorpjes tegen, zoals Husavik.

Tijdens de rondreis zie je een adembenemende natuur.

In Mývatn kan je heerlijk relaxen in de warmwaterbronnen.

Onderweg zie je mogelijks de typische paarden van het land: de IJslanders.

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Van Brussel naar Reykjavík

Vanaf Brussel vliegen we in een drietal uur naar Keflavík luchthaven. Eenmaal aangekomen pikken we de huurwagen op en rijden we naar Reykjavík, de levendige en moderne hoofdstad van IJsland. We gaan meteen op verkenning. Een wandeling langs de waterkant brengt ons bij het Harpa concertgebouw. Daarna klimmen we via de winkelstraten Bankastræti en Skólavörðustígur omhoog richting Hallgrímskirkja. Een ticketje voor de lift naar de toren van kerk is zeker de moeite waard, want het uitzicht over de stad is fenomenaal.

Dag 2 Op ontdekking in de omgeving van Reykjavík

’s Ochtends worden we aan het hotel opgehaald voor één van de vele hoogtepunten van de reis: een tocht in een vulkaan. Geen zorgen, want de Þíhnúkagígur (letterlijk: krater met drie pieken) laat al 4000 jaar niets meer van zich horen. Een leuke wandeling en de afdaling via een open kabellift brengen ons naar het hart van de berg, de zogenaamde magmakamer. Bij een actieve vulkaan is die gevuld met vloeibaar gesteente, maar hier is de magma weggetrokken en heeft ze een enorme holle ruimte achtergelaten. Prachtig om te zien!

Dag 3 Rit van Reykjavík naar Hella

Vandaag trekken we naar de ‘Golden Circle’ waar we alle hoogtepunten op 1 dag kunnen bezoeken. We starten bij Þingvellir, één van de 4 nationale parken. Voor de IJslanders is dit een belangrijke plaats, want in 930 kwam hier voor het eerst de volksvertegenwoordiging bij elkaar. Vandaar rijden we naar 2 indrukwekkende geisers, de Geysir en de Strokkur. Die laatste is nog heel actief en zorgt om de paar minuten voor een stomend spektakel. Ongelooflijk hoe hoog de dampen gaan! Rondom liggen warmwaterbronnen met helblauw water. Een ander hoogtepunt is de Gullfoss, een waterval die deel uitmaakt van een gletsjerrivier. Hij dankt zijn naam (‘Gouden Waterval’) aan de prachtige regenbogen die hij maakt. We sluiten de dag af met een bezoekje aan het geothermale bad in het plaatsje Flúðir.

Dag 4 Natuur²

Onderweg naar het stadje Kirkjubæjarklaustur (ja, echt waar) worden we getrakteerd op heel wat mooie bezienswaardigheden. De Seljalandsfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Met onze regenjas aan volgen we het glibberige pad achter de waterval. Iets verderop bezoeken we de waterval Gljúfurárfoss en de vulkaan Eyjafjallajökull. Daarna is de Skógafoss aan de beurt, een waterval van 60 m hoog en 25 m breed, en niet te vergeten: de Kvernufoss waterval. Daarna rijden we naar de Sólheimajökull gletsjer. We klimmen naar de top en genieten van het prachtige uitzicht. De volgende halte is Dyrhólaey (‘deurgat’), een kaap met een massieve boog die door de zee is uitgesleten. In de buurt van Vík vinden we het zwarte zandstrand Reynisfjara met z’n beroemde basaltzuilen en hoge golven.

Dag 5 Kirkjubæjarklaustur

Vandaag maken we met een superjeep een excursie naar het binnenland. De jeep voert ons door ruige landschappen en door kleine riviertjes naar de beroemdste krater van IJsland: de Laki. Het is een spleetvulkaan die eind de 18de eeuw uitbarstte en een enorme lavastroom uitspuwde, wat een adembenemend landschap heeft opgeleverd. De ervaren gids vertelt ons meer over de geologie en de geschiedenis van de regio. We lassen geregeld een paar fotomomenten in. Zo stappen we in de kraters en klimmen we naar de top van de Laki-berg, met een prachtig zicht op de kraters en de Vatnajökull gletsjer. Ook op het programma staan de krater Tjarnargígur en de verborgen waterval Fagrifoss. We sluiten de excursie af met de wonderlijke Fjaðrárgljúfurkloof. Wat een fantastische dag!

Dag 6 Op naar Jökulsárlón

Eén van de spectaculairste rotsformaties op IJsland zijn de Dverghamrar (‘dwergkliffen’). Op deze basaltzuilen zouden de dwergen en elfen wonen… Daarna rijden we verder naar het Skaftafell NP waar we gaan wandelen. De wandeling brengt ons langs de meest pittoreske gedeelten van het park: weidse uitzichten, de hoge toppen van Kristínartindar, de Svartifoss waterval, het uitgestrekte Bæjarstaðaskógu berkenbos… Het stopt maar niet, wat een natuurpracht! Daarna rijden we door naar Jökulsárlón.

Dag 7 Gletsjermeer Jökulsárlón

Vandaag brengen we de hele dag door bij het prachtige gletsjermeer van Jökulsárlón. In de voormiddag maken we met een zodiac een boottocht van 45 minuten. In de namiddag wandelen we rond de zuidwestkant van het meer, en op het strand bij de monding van de Jökulsá rivier. De ijsschotsen op het zwarte strand naast het heldere blauwe water zorgen voor een gigantisch contrast. Nu en dan drijven grote brokken ijs snel voorbij. Wist je dat hier de James Bond film ‘Die Another Day’ werd opgenomen?

Dag 8 Rit naar Bakkagerði

Op weg naar het vissersplaatsje Bakkagerði houden we halt in Djúpivogur (‘diepe baai’), een dorpje dat meteen opvalt door zijn gekleurde huizen. Met name het oude, roodgeverfde handelshuis Langabúð (nu een kunstmuseum, restaurant en winkeltje) springt in het oog. Aan de rand van het dorp heeft de kunstenaar Sigurður Guðmundsson tientallen grote eieren op sokkels geplaatst, goed voor een leuke fotostop. Via de Oxi-pas rijden we langs verschillende watervallen, waarvan de eerste (de Folaldafoss) de grootste is. Voorbij Egilsstaðir gaat het in noordelijke richting naar Bakkagerði, een klein vissersplaatsje in de brede Borgarfjörður Eystri fjord.

Dag 9 De fjord en z’n omgeving

We hebben een volledige dag om de streek te verkennen en dat is maar goed ook. In Borgarfjörður Eystri zelf is er keuze te over: van het bewoonde turfhuis en het kerkje met het beschilderde altaarstuk tot de hoge rots Álfaborg (‘Elfenburcht’), waar volgens de volksmond de elfenkoningin verblijft. Daarna gaan we naar Stórurð, één van de best bewaarde geheimen van IJsland. Het is een groene vallei met enkele blauwgroene meertjes en een grote massa rotsen en stenen, die van de berg Dyrföll zijn losgeraakt. In de late namiddag gaan we naar het kleine haventje in Borgarfjörður Eystri, waar we de papegaaiduikers op beeld proberen vast te leggen.

Dag 10 Op naar Mývatn

Onderweg naar Mývatn brengen we een bezoekje aan verschillende watervallen. Dettifoss is de krachtigste waterval van Europa, met een waterverplaatsing van gemiddeld 200 m³ water per seconde. De rivier Jökulsá á Fjöllum voert jaarlijks zo’n 5 miljoen ton klei naar zee. De Selfoss ligt ongeveer 1 km stroomopwaarts vanaf de Dettifoss waterval. Handig, we kunnen ernaartoe wandelen via een makkelijk toegankelijk pad. Hafragilsfoss tenslotte ligt zo’n 2 km ten noorden van Dettifoss, en ook daar raken we probleemloos bij, te voet of met de wagen. Het is niet te geloven dat elke waterval zo verschillend is.

Dag 11-12 Verkenning van het Muggenmeer

Mývatn betekent ‘muggenmeer’ en verwijst naar de vele muggen die in de zomer uit het water komen. Dat levert een indrukwekkend gezoem op, maar omdat de beestjes niet steken, hebben we er geen last van. Integendeel, de insecten vallen goed in de smaak bij de vissen en de vogels, die voor een heel gevarieerde fauna zorgen. Mývatn is het op 3 na grootste meer van IJsland en ligt in een zeer actief vulkanisch natuurgebied. Het meer beschikt over een 50-tal eilandjes en het water is er verras-send warm door de ondergrondse warmtebronnen.

Tijdens onze 2-daags verblijf pikken we een handvol bezienswaardigheden uit. Hverir (‘hete bronnen’) is een kleurrijk gebied met stoompluimen, fumarolen en kokende modderpotten. Ook de moeite is de Krafla vulkaan met zijn lavavelden en de explosiekrater Viti, gevuld met blauw water. Na een dagje stappen ontspannen we in de warmwaterbron Nature Baths.

Dag 13 Van Mývatn naar Hvammstangi

Onderweg naar Hvammstangi maken we verschillende stops. Godafoss heeft zijn naam (‘waterval van de goden’) niet gestolen. In het stadje Akureyri, omgeven door bergen, lopen we langs de oude historische gebouwen, een ziekenhuis en een school. Borgarvirki (‘citadel’) is een merkwaardige partij rotsen en basaltzuilen op het schiereiland Vatnsnes. We bezoeken er de resten van een voormiddeleeuwse versterking en hebben er een prachtig uitzicht op de omgeving. We volgen het pad naar het strand en werpen een blik op de hoge rots Hvítserkur. Op de zandbank in het water zien we ook een zeehondenkolonie.

Dag 14 Ólafsvík

Snæfellsnes is het grootste schiereiland van IJsland en wordt soms gezien als IJsland in het klein met ruwe kliffen, zwarte stranden, vulkanen, lavavelden, waterbronnen… Onderweg naar Ólafsvík houden we halt in 2 stadjes: Stykkishólmur en Grundarfjörður. Vlak voor de kust van Stykkishólmur ligt het rotseilandje Súgandisey met een mooi uitzicht over de Breiðafjörður fjord en zo’n 2700 kleine eilandjes. Op het schiereiland Þórsnes vlakbij het stadje Stykkishólmur ligt de 73 m hoge heuvel Helgafell. Op de top vinden we de overblijfselen van een muur die deel uitmaakte van een klooster uit de 12de eeuw. De volgende halte is het vissersplaatsje Grundarfjörður, bekend om zijn fotogenieke berg Kirkjufell.

Dag 15 Walvissen spotten

In de voormiddag maken we een kleine rondrit langs nabijgelegen dorpjes, baaien, kliffen, kraters en ravijnen. Maar in de namiddag is het eindelijk zover: 3 uur lang walvissen spotten! We vinden de giganten in de schaduw van de magnifieke Snæfellsjökull gletsjer. Nergens anders in IJsland hebben we meer kans om verschillende soorten walvissen op te merken, van orka’s en potvissen over bultruggen en blauwe vinvissen tot dwergvinvissen en dolfijnen. We zien ze spelen en eten, en proberen zo dicht mogelijk te komen.

Dag 16 Binnen in een gletsjer

Vandaag staan we vroeg op, want we moeten ongeveer 2,5 uur rijden naar Husafell, waar we om 9 uur verwacht worden voor een jeepexcursie. Ons hoofddoel is een ijstunnel die 300 meter in de gletsjer leidt, 40 meter onder het oppervlak. Van de doorwinterde gids krijgen we veel info over dit bijzondere natuurfenomeen. Na de excursie trekken we nog wat tijd uit voor een bezoek aan Hraunfossar en Barnafoss, 2 totaal verschillende watervallen die vlak bij elkaar liggen en met elkaar verbonden zijn via een voetgangersbrug.

Dag 17 Vertrek uit IJsland

We moeten opnieuw vroeg uit de veren, maar deze keer om een minder goeie reden: onze reis in dit unieke land van vuur en ijs zit erop. We rijden naar de luchthaven, waar we onze huurwagen inleveren en inchecken voor onze rechtstreekse vlucht naar huis. Het einde van een magisch avontuur.

Onze Europa Experts

Barbara

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds november 2012
Favoriete Quote:
If we were meant to stay in one place, we'd have roots instead of feet.
Mooiste Reiservaring
Vallende sterren tellen tijdens het kamperen in openlucht in Red Centre Australië.
let’s talk

Laten we samen je droomvakantie bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!