Zee, zout en kabeljauw langs de kusten van Centraal Portugal

De kanalen doorkruisen in Aveiro

We genieten van de natuur tijdens een boottocht in het Venetië van Portugal

Onder de bodem in Coïmbra

Wist je dat Coïmbra een gigantisch ondergronds tunnelstelsel heeft zoals de Parijse catacomben?

De geschiedenis van kabeljauw

In het museum van Ílhavo leer je dat de Portugese zeevaarders de pioniers waren van de kabeljauwvangst

Onderweg kom je veel gezellige dorpjes tegen.

Op de stranden is het heerlijk uitwaaien.

In de stadjes en dorpen is er veel cultuur te vinden. Heerlijk om er rond te wandelen!

Voorbeeldreis

Geen 2 mensen zijn gelijk, dus geen 2 reizen zijn dezelfde. Elke reis wordt op maat gemaakt.

Dag 1 Vlucht Brussel – Porto – Ílhavo

Bij aankomst in Porto pikken we onze huurwagen op en rijden we richting het hotel. Onderweg houden we halt in Valega. De typische kerk heeft een voorgevel die volledig bekleed is met uitzonderlijke, kleurrijke azulejos. We voelen ons helemaal op vakantie nu! Daarna rijden we verder naar Ílhavo.

Dag 2 Costa Nova & Ílhavo, bakermat van de kabeljauwvisserij

We starten de dag met een bezoek aan de kleurrijke vismarkt van Costa Nova, een pittoresk kustplaatsje met houten huisjes die strepen in felle kleuren hebben, afgewisseld met witte strepen. Ze werden vroeger door de vissers gebouwd om te schuilen en om hun visgerei in op te bergen. Het uitgestrekte strand Praia de Costa Nova ligt aan de ruige oceaan, ideaal om te surfen of te wandelen.

In de namiddag nemen we de tijd om Ílhavo, een stadje met een lange traditie van kabeljauwvisserij, te ontdekken. In het maritiem museum komen we te weten dat de vissers zelfs tot in de wateren rond Newfoundland gingen vissen!

Dag 3 Aveiro en zijn zoutpannen

Het landschap van Aveiro wordt gedomineerd door water: gelegen aan zee, een rivier en doorspekt met kanalen waarop kleurrijke moliceiroboten varen. Voorheen dienden deze slanke boten om algen en zeewier uit de Ria te halen. Dat moeten wij gelukkig niet doen: wij houden het bij een boottochtje in het ‘Venetië van Portugal’.

Terug aan land bezoeken we het centrum, met zijn prachtige art-nouveaugebouwen en de hedendaagse architectuur van de universiteit. Tijd om de rivier over te steken: hier bewonderen we tussen de zoutpannen het witte zout dat in de vorm van piramides in de zon ligt te drogen.

We sluiten onze dag af met een heerlijke wandeling op de ongerepte stranden in het Reserva Natural das Dunas de São Jacinto.

Dag 4 Bairrada wijnen en Coimbra

Vandaag gaan we wijnproeven! Daarvoor trekken we naar het wijngebied Bairrada, gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Serra do Buçaco. In één van de wijnkelders proeven we de plaatselijke witte en rode wijnen.

Daarna rijden we naar Coimbra, de stad van kunst en literatuur met zijn beroemde kathedraal en prachtige universiteit. Uiteraard mag een bezoekje aan het Museu Nacional Machado de Castro niet ontbreken. In de Criptoportico de Aeminium, een ondergronds gangenstelsel uit de Romeinse tijd, krijgen we nog meer kunstwerken te zien. Na zoveel kunst komen we op adem tijdens een wandeling in de prachtige 16de-eeuwse tuinen.

Dag 5 De mooiste stranden van de westkust

Ook vandaag wordt een drukke dag. We staan vroeg op en na een lekker ontbijt trekken we naar Montemor-o-Velho, een belangrijke verdedigingspost van Coïmbra in de middeleeuwen, met het indrukwekkende kasteel ‘Paço dos Condes’. Volgende halte: Figueira da Foz, een vissershaven met een reusachtig zandstrand. Op het strand van Tocha zijn we dan weer onder de indruk van de typische palheiros, paalwoningen die vroeger dienden als graanschuren.

Via Mira met zijn bontgekleurde vissersboten keren we terug naar Catanhede. Drie kilometer verderop ligt het stadje Luso, bekend om zijn mineraalwater waar we van een koffie genieten in het art-decotheehuis, het Casa de Chà.

Dag 6: Verder zuidwaarts

’s Ochtends bezoeken we de oude Romeinse stad Conímbriga. We brengen een bezoek aan de thermen, het aquaduct en de resten van een basiliek die waarschijnlijk uit de 6de eeuw dateert. We rijden verder naar het nabijgelegen en gezellige stadje Condeixa-a-Nova met enkele mooie paleizen. Daarna gaat het verder zuidwaarts richting Batalha en Alcobaça met hun monumentale kloosters. Beide kloosters zijn terecht uitgeroepen tot één van de ‘Zeven Wonderen van Portugal’, en ze zijn ook erkend als werelderfgoed van UNESCO.

Dag 7 De almachtige oceaan

Vandaag staat in het teken van de oceaan! We bezoeken Nazaré, een bekend badplaatsje dat aan een wit zandstrand grenst, en het minder drukke Peniche, de op één na grootste vissershaven van Portugal. Na alle drukte beslissen we ook een bezoekje te brengen aan São Martinho do Porto. Dit is een charmant en gezellig badplaatsje met een baai in de vorm van een schelp en een levendige boulevard die aansluit op een wandelpad. Na een heerlijke wandeling langs het houten pad, eten we in een gezellig visrestaurantje in de stad. Zalig!

Dag 8 Vlucht Lissabon - Brussel

Ons Portugese avontuur zit erop. We keren terug naar Lissabon, leveren onze huurauto in en vertrekken richting Brussel.

Onze Europa Experts

Gwendolien

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds oktober 2003
Favoriete Quote:
To travel is to discover.
Mooiste Reiservaring
Afvaart van de Amazone: de mysterieuze stilte en dierenkreten doen je alles vergeten.
let’s talk

Riet

Functie:
travel designer
Bij Best of Travel:
sinds februari 2016
Favoriete Quote:
Rester, c'est exister. Mais voyager, c'est vivre.
Mooiste Reiservaring
Open Ocean Experience temidden de humpbackwhales in de Thonga Beach Lodge, Zuid Afrika.
let’s talk

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak

Niet helemaal wat je zocht?

Maak je geen zorgen. We maken jouw reis op maat!
Bel ons op 051/700.516 of zoek hier voor verdere inspiratie.

Wij maken je droomreis waar!