Travel designer Nathalie op verkenning in Puglia

Een combinatie van een beetje zon, een mooie streek en niet te ver af tijdens de paasvakantie is vaak geen evidente zoekopdracht.
Al snel kom je dan uit bij de Canarische eilanden of bestemmingen in Noord-Afrika. De Puglia-regio in Italië bleek echter een prachtig alternatief met o.a. zijn mooie kustlijn die nog helemaal niet toeristisch is, en bestaat voornamelijk uit rotskust met hier en daar een inham met een klein zandstrandje.

Vliegen doe je op Bari en de vlucht duurt exact 2u. Bari is een kleine luchthaven waardoor de formaliteiten en het oppikken van de bagage heel snel gaan. Na het ophalen van onze huurwagen, wat de beste optie is om deze streek te verkennen, kon onze tocht van start gaan. Onze huurwagen bleek op en top Italiaans, een bluts hier en een schram daar maar hij zou ons tijdens de vakantie overal brengen waar we heen wilden. In Bari verbleven we 1 nacht in het Mercure hotel dat opgetrokken was op het domein van een vroeger kasteeltje. Bari is net als vele andere steden in Puglia bekend om zijn oude Middeleeuwse stadsgedeelte.
In de omgeving van Bari zijn nog heel wat andere bezienswaardigheden met als topper het Castel del Monte, een achthoekig kasteel gebouwd op een heuvel met zicht op de uitgestrekte boomgaarden met olijfbomen. De Italianen zijn trots op hun kasteel dat gebouwd werd als geschenk voor Keizer Frederik II toen hij terug kwam van een kruistocht in de 13e eeuw.
Vandaag prijkt het kasteel op de Italiaanse muntstukjes van 1 eurocent.

Na Bari reisden we verder naar één van de vele Masseria’s die in Puglia omgebouwd werden tot hotel, het Grand Hotel Masseria Santa Lucia dat ligt aan de kust tussen Bari en Brindisi. Een Masseria is een Italiaanse landhuis dat midden in de velden ligt. Tussen Bari en Brindisi ligt Alberobello. In Alberobello en de streek errond keken we onze ogen uit toen we het meest bekende toeristisch product van Puglia, de Trulli’s, mochten bekijken. Trulli’s zien eruit als kabouterhuisjes. Ze worden gebruikt als woning maar ook als opslagplaats voor de boeren. Deze huisjes ontstonden in de Middeleeuwen toen belastingen op vaste woningen werden ingevoerd, en gezien Trulli’s werden opgetrokken uit losse stenen met een puntdak, waren ze in principe afbreekbaar en moest men op die manier geen belasting betalen.

Vandaag is Puglia nog steeds een arme streek in vergelijking met bijvoorbeeld het rijke Toscane, maar het is heel authentiek. Je vindt er nog de filosoferende ouderling op een bankje op de hoek van de straat en de siësta is er nog steeds heilig. Crisis of geen crisis, op de middag gaan de winkels dicht tot omstreeks 16u of 17u.

Puglia heeft 2 kusten, met Bari en Brindisi in het oosten en Gallipoli in het westen. Gallipoli is een vissersstadje met een soort schiereiland dat midden in het water ligt. Het stadje leeft compleet van de visvangst. Elke morgen bieden de vissers op de kaaimuur aan wat ze de afgelopen nacht gevangen hebben.
De zee-egels blijken een plaatselijke delicatesse maar waren niet echt aan ons besteed.

We beleefden er een leuke tijd in het pittoreske hotelletje Palazzo Mosco Inn. Verder gingen we in Lecce shoppen en genoten we van de barokgebouwen, stonden we in Santa Maria di Leuca op het meest zuidelijke punt van Italië en gingen we in Cisternino eten bij de plaatselijke slager. Ook leuk om te zien was dat met Pasen de kerken overvol zaten en de Italianen in de rij stonden om te gaan biechten.

Kortom, Puglia heeft heel wat indrukken op ons nagelaten en we zouden het aan iedereen aanraden om nu te gaan, gezien het nog steeds heel authentiek en onbekend is bij het grote publiek.

Wil jij dit wondermooie stukje Italië ontdekken? Klik dan hier.

Laten we samen je droomreis bedenken

kom langs voor een persoonlijke babbel

Start met een afspraak

Vertel ons in een persoonlijk gesprek hoe jij je reis wil beleven. Vul eerst het contactformulier in of bel. We zetten al de koffie klaar.

Krijg een reisvoorstel op maat

Na 1 keer samenzitten, gaat je travel designer aan de slag. Je krijgt vrijblijvend een uitgewerkt en persoonlijk reisvoorstel. We verfijnen dat tot het helemaal is wat jij wil.

Boek daarna eenvoudig

Bestemming perfect? Activiteiten perfect? Logies perfect? Boek dan eenvoudig via je persoonlijke online klantenzone. Daar vind je ook al je reisdocumenten, overal ter wereld toegankelijk.

maak een afspraak