INGECHECKT: De jacht op het ijs

Gevloekt hebben ze, de crew en acteurs van ‘The North Water’, een fictiereeks van de BBC over Britse avonturiers uit de jaren 1850 die op walvisjacht gaan in het Noordpoolgebied. De regisseur wilde geen computereffecten of studio-opnames, dus trokken ze naar het échte Arctisch gebied. Maar: op de voorziene locaties bleek niet genoeg poolijs om een realistisch ogende reeks te draaien, dus moest de ploeg alsmaar noordelijker trekken om een ‘historisch correct’ ijslandschap te vinden. Concreet moest men opklimmen tot 81 graden noorderbreedte, in Noord-Spitsbergen, om stabiel pakijs te vinden dat niet na een paar uur filmen brak of begon te schuiven.

Vorige maand was het abnormaal warm rond de polen. Op Antarctica noteerde men tot 30 graden warmer dan gewoonlijk, in het Noordpoolgebied was het 20 graden warmer. Aan de oostkust van Groenland werden temperaturen rond het vriespunt gemeten, en dat is erg warm voor maart.

“De opwarming is extremer dan we hadden verwacht”, liet een hoogleraar-wetenschapper van de Universiteit Utrecht recent optekenen. Niet verwonderlijk dat deze evolutie een rechtstreeks gevolg heeft voor het toerisme.

De jacht op het ijs is ingezet. Het aantal luxe- en expeditieschepen dat de voorbije jaren en in de nabije toekomst in de vaart komt, is nog amper bij te houden. Dit marktsegment wint de jongste jaren enorm aan belang. Natuurlijk, de absolute cijfers van het aantal reizigers verbleken in vergelijking met populaire zonbestemmingen. Maar: was het pakweg tien jaar geleden nog huilen met de pet op wat betreft comfort en maaltijden aan boord van dit type schepen, dan kom je met deze nieuwe generatie (dikwijls hybride) schepen in een wereld terecht waar gewoon alles is én kan. Overdag bezoek je per zodiac en in aangepaste kledij de meest unieke locaties ter wereld, ’s avonds schuif je aan voor fantastische fine dining met de betere wijnen in het glas. Ook wifi, sauna of massage behoren tot de mogelijkheden. En dan hebben we het nog niet over helikopters die meereizen, kleine duikboten, quads of sneeuwscooters. Reizen per modern expeditieschip anno 2022 is… the best of both worlds.

Zo heeft Ponant bijvoorbeeld eind september vorig jaar in Le Havre haar hoogpolaire verkenningsschip Le Commandant Charcot gedoopt. Het vaartuig is zonder twijfel het meest baanbrekende in de vloot, met haar hybride voortstuwingssysteem op elektriciteit en vloeibaar aardgas (LNG). Deze belangrijke innovatie is volgens de Franse luxe- en expeditierederij in lijn met de toewijding van het bedrijf aan duurzaam toerisme. Dit Polar Class PC2-schip is ontworpen met de grootste aandacht voor veiligheid, reizigerscomfort en respect voor het milieu. Het kan in volledige zelfvoorziening varen om de afgelegen gebieden van de Arctische en Antarctische wateren te verkennen.

Het ontwerpen en bouwen van Le Commandant Charcot nam maar liefst zes jaar in beslag. In een eerste fase werd vooral studiewerk verricht om na te gaan aan welke vereisten het vaartuig in extreme weersomstandigheden moest voldoen op het vlak van veiligheid en milieu. Dit onderzoek toonde aan dat het schip moest kunnen opereren in temperaturen tot min 25 graden en in ijslagen met een dikte tot 2,5 m. Met haar Polar Class PC2-certificering behoort Le Commandant Charcot tot de één na hoogste poolklasse. Kwestie van – letterlijk – goed beslagen op het ijs komen. Alleen enkele uitzonderlijke vaartuigen, waaronder nucleaire ijsbrekers, behoren tot de nog hogere klasse.

“Afgelegen is anno vandaag synoniem voor luxe. Want waar we met zijn allen in de leegte staan, is het al snel vol.”

Veruit de populairste ijsbestemming tijdens onze wintermaanden is Antarctica, sowieso een heel belangrijke en groeiende bestemming voor alle expeditierederijen. Volgens de International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO) is het aantal cruisepassagiers het voorbije decennium bijna verdrievoudigd, van 19.000 tot 55.000 per jaar. Met de vele, stijlvolle expeditieschepen die in nog aanbouw of bestelling zijn, mogen we ons de volgende jaren dus aan een verdere stijging verwachten.

Maar het hoeft ook niet zo ver, duur en hardware-spectaculair te zijn. Neem nu de fantastische pure natuur van IJsland. Daar gaat het hem niet langer om bovenop een gletsjer te wandelen, maar om in de ijsgrotten af te dalen.

De locaties van deze Ice Cave Tours zijn geheim, niet in het minst omdat de organiserende bedrijven elk seizoen opnieuw moeten zoeken naar de beste ijsgrotten. Want de gletsjers schuiven zo’n 100 meter per jaar op, logisch dus dat de ganse constructie waarin je finaal afdaalt, continu van vorm verandert. Geheimhouding dient ook om onbeveiligde en dikwijls onbezonnen dagjesmensen weg te houden. Maar wie zich in het veiligheidsgareel laat binden, vastklikt aan veiligheidstouwen, klimijzers rond de laarzen plaatst en met een gezonde nieuwsgierigheid op pad gaat, wacht een ongelooflijk spectaculaire wandeling om nooit te vergeten.

“… In nature there is, for me at any rate, healing power…”Oscar Wilde

Hoe dan ook, de globale jacht op ijsreizen, in welke vorm ook, is een feit. Logisch ook. Daar vele stukjes aarde al ontdekt zijn, komen de extreem unieke locaties (lees: expedities, en vooral ter zee) in het zicht. Naar regio’s waar het kan hagelen en sneeuwen dat het gevaarlijk wordt, waar het zo stil is dat je je haar hoort groeien en waar je gaat en staat waar nog nooit een mens geweest is. Jawel, authenticiteit op bestelling, het bestaat!

Gerrit Op de Beeck

Ontdek plekken waar het zo stil is dat je je haar hoort groeien.

Bezoek in aangepaste kledij de meest unieke locaties ter wereld.

Ponant doopte eind september vorig jaar in Le Havre haar hoogpolaire verkenningsschip Le Commandant Charcot.

In IJsland gaat het hem niet langer om bovenop een gletsjer te wandelen, maar om in de ijsgrotten af te dalen.

“… In nature there is, for me at any rate, healing power…” ~ Oscar Wilde

Reizen per modern expeditieschip anno 2022 is… the best of both worlds.

Ook Silversea zet in op luxe expeditiecruises, waar je overdag met een zodiac op excursie kan gaan.

De jacht op het ijs is ingezet.

Klaar voor de reis van jouw leven?

Onze travel designers helpen je graag op weg met jouw reis op maat.

Maak een afspraak!

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels