INGECHECKT: Een Kaap voor levensgenieters

Het is een typisch fenomeen in de reiswereld: interessante steden worden uitsluitend als citytrip bezocht. Dat ook het hinterland interessant is, gaat aan velen voorbij. Meestal om praktische redenen, bijvoorbeeld het ontbreken van een huurwagen of dat het niet comfortabel voelt om ‘in den vreemde’ zelf achter het stuur te kruipen. Maar als er nu één stad ter wereld is waar ook de omliggende regio’s het bezoeken waard zijn, is het wel Kaapstad.

De mooiste wegen, onderweg de fijnste restaurants, de lekkerste wijntjes en de charmantste hotels. Cruisen langs de Kaap is cruisen langs het Goede Leven. Baie, baie lekker! Noteerde de iconische Britse humorist/auteur/tv-maker Michael Palin tijdens zijn ‘Pole to Pole’-reis niet in zijn dagboek: “Regio Kaapstad? Er zijn slechtere plaatsen in de wereld om rond te hangen.”?

Een plaats waar twee oceanen samenkomen is, waar ook ter wereld, zelden teleurstellend. In Kaapstad is dat niet anders. Waar de Indische en de Atlantische Oceaan elkaar omhelzen, heerst datzelfde onverklaarbare gevoel. Is het de sfeer van ontplooiing, verademing en optimisme na een turbulente politieke geschiedenis, daarenboven gemarineerd in een aangenaam klimaat?

Waar moet u overal naar toe? Laten we beginnen met dé klassieker: het zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland: Kaap de Goede Hoop. En voor de retour kiest u de pittoreske Chapman’s Peak Drive, een prachtig slingerende (tol)weg langs de kust. Achter elke bocht bevindt zich weer een ander adembenemend uitzicht. Deze smalle weg, die Hout Bay en Noordhoek met elkaar verbindt, wordt een van de mooiste kustroutes ter wereld genoemd.

Next stop: de gouden driehoek Paarl-Stellenbosch-Franschhoek. Ga wijn proeven bij De Morgenzon, eet op het terras van Rust en Vrede, drink rosé sparkling bij Boschendal en leg ’s avonds je hoofd te rusten in het stijlvolle Mont Rochelle, een apart hotel waar Sir Richard Branson een vinger in de pap (lees: wijn) heeft.

Voor wie het (nog) wat meer mag zijn, wacht de Franschhoek Pass van de Hottentots Holland Mountains, waar u langs de R45 en R43 via uitgestrekte saffraangele weilanden langzaamaan afdaalt tot zeeniveau in hartje Hermanus, dat bekend staat als de meest geschikte plaats ter wereld om vanaf het vasteland walvissen te observeren. De reis waardig afsluiten doet u misschien met de zilte smaak van Paternoster. Niet zo lang geleden was dit een vergeten vissersdorp opgetrokken uit witte kalksteenhuisjes aan het eind van een verlaten, dorre weg. Nu is het een hippe trekpleister voor foodies langs de koele Atlantische kust.

Wie zin heeft in een langere rit: Cederberg (de bergketen die ruim 200 kilometer ten noorden van Kaapstad ligt. Ook voor chauffeurs is het likkebaarden), de Tuinroute en de Kleine Karoo (de legendarische Route 62, evenknie van de mythische Route 66 in de Verenigde Staten, mile upon mile of empty veld) vormen een naadloze extensie van een Kaapstadreis. Alleen voor wie verliefd is op Zuid-Afrika en steeds dieper de regenboognatie in wil. Oh, nee ‘Jou reis eindig nie hier nie’.

Don’t drink and walk on the road, you may be killed! Deze op het eerste gezicht grappige quote die je op heel wat Zuid-Afrikaanse wijnlabels zal terugvinden, vat het grootste probleem samen als u op roadtrip gaat in de prachtige Zuid-Afrikaanse Kaapregio. Het is dan ook een veiligheidsmededeling. Onze Afrikaanse medemens loopt inderdaad vooral langs de rand of op de rijbaan, dikwijls omdat een voetpad ontbreekt. En of dat mét of tegen de richting is… Daar houdt men zich hier niet mee bezig. Nu u gewaarschuwd bent – en dat is meteen dan ook het enige belangrijke aandachtspunt – kan u vertrekken!

“Omring deur berge, in ’n pragtige, vrugbare vallei, groei die vrugte so soet en sappig, dat dit ons vrugtesap beroemd gemaakt het,” zal u beslist onderweg op de wijnkaart lezen. De Kaap… Waar anders wil een mens het aperitief nemen?

Gerrit Op de Beeck

Meer van het Hinterland rond Kaapstad

Als er nu één stad ter wereld is waar ook de omliggende regio's het bezoeken waard zijn, is het wel Kaapstad.

Ontdek de gouden driehoek Paarl-Stellenbosch-Franschhoek.

Ga in de gouden driehoek Paarl-Stellenbosch-Franschhoek wijn proeven bij De Morgenzon, eet op het terras van Rust Vrede en drink rosé sparkling bij Boschendal.

Proef de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen met een uniek uitzicht!

Leg 's avonds je hoofd te rusten in het stijlvolle Mont Rochelle, een apart hotel waar Sir Richard Branson een vinger in de pap (lees: wijn) heeft.

Ontdek Zuid-Afrika met je eigen ogen!

Treed in de voetsporen van reisjournalist Gerrit Op de Beeck met deze reis naar Zuid-Afrika.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels