INGECHECKT: Ongegeneerd onderweg

Het moet zowat 20 jaar geleden zijn. Ik bevond me in vochtig en zwoel Darwin, Noord-Australië en kreeg plots te horen dat mijn trip naar Seven Spirit Bay op het Cobourg-schiereiland niet doorging. Dit wegens de tropische cycloon die ging overkomen en hard zou toeslaan. Oeps, trouble in paradise! Ik had twee opties: schuilen in een lokale shelter, of de stad ontvluchten naar het zuiden, weg van de cycloon.

Ik koos voor de tweede mogelijkheid, huurde een te grote Holden (het legendarische en destijds ook populairste Australische automerk) en trok via de Stuart Highway naar Alice Springs. Onderweg leerde ik veel bij over Australië. “We don’t do brekkie”, bekte een senior me vriendelijk toe, terwijl ze met haar handdoek vliegen en zweet wegwuifde. Op dat moment was ik in een roadhouse in Daly Waters en op zoek naar een ontbijt. “There is only steak with a lot”, stond er de volgende dag op het bord boven de toog van een pub in Tennant Creek. En er was ook niets anders. Toen ik het zonder ‘a lot’ probeerde te bestellen, keek de man mij gespeeld boos aan. “WC, 50 km linksaf”, hing er naast een bar in Wauchope. Grapje uiteraard. In de outback is álles WC.

Australië, het heeft altijd al een speciale plaats in mijn reishart gehad. Ook nu weer, terwijl ik dit schrijf op het schaduwrijke terras van The Louise, het recent gerenoveerde boetiekhotel in Barossa Valley. Die streek is het mekka van de Australische wijnindustrie, tenminste voor liefhebbers als ik. In mijn glas walst een Shiraz van Ben Glaetzer, een Bishop van het gezegende jaar 2019, uiteraard netjes geserveerd op achttien graden. De hemel bestaat!

Maar we hadden het dus over de aantrekkingskracht van Australië. Die bestaat eerst en vooral uit de easy-going mentaliteit, iets dat we hier in Europa wat verloren zijn. De Kaap in Zuid-Afrika heeft dat bijvoorbeeld ook. Ten tweede is er het lachen en de openheid. No nonsense en no worries. Niks is moeilijk, er is geen gedoe en ook geen opgeklopte tralala. Verder een hoop unieke kenmerken: een land dat alleen groen is aan de randen, het hart is woestijn. Een land dat niet alleen wijn verbouwt, maar daar ook zelf van geniet – net zoals Nieuw-Zeeland, trouwens. Een land waar pretentie nog moet worden uitgevonden. Come on, mate: gewoon in korte broek naar het restaurant. Als het eten maar lekker is! Een land waar boots en flipflops het officiële schoeisel zijn en een trekhaak aan je 4x4 standaard uitrusting is. Barbecueën is er (bijna) bij wet verplicht, net als bier uit het flesje drinken. Australië is een immens groot en leeg land (met slechts 25 miljoen inwoners). Dat geeft te denken als je weet dat een vlucht van Perth naar Sydney langer duurt dan van San Francisco naar New York. De taal is officieel Engels, maar dat moet je met een korrel woestijnzand nemen. Australië is het op vijf na grootste land ter wereld, en het grootste eiland. Het is daarenboven het enige eiland dat ook een werelddeel is, en het enige werelddeel dat ook een staat is. Het was het eerste werelddeel dat vanuit zee veroverd is, en ook het laatste. En het is het enige land dat ooit begonnen is als gevangenis.

Alles kwam voor mij samen in 2018, tijdens een fantastische trip naar de Kimberleys, per catamaran met op het dak een helikopter. Uiteraard niet goedkoop allemaal –laten we daar niet flauw over doen– maar wél 100% Aussie. Zo zat ik aan tafel naast een chirurg, maar het heeft dagen geduurd voor ik dat wist. De man wilde vooral vissen, liep dag en nacht blootvoets rond en hield zich voornamelijk bezig met zijn vrouw en met van het leven genieten. Tegenover mij zat, zo leerde ik later, een vermogensbeheerder. De meest stijlvolle vent van de boot, maar compleet pretentieloos. “Kom eens af”, zei hij toen we afscheid namen in Broome, “dan doen we een barbecue.” Een half jaar later huurde ik een auto in Melbourne en reed naar de Mornington Peninsula, waar ik een reportage maakte. ’s Avonds belde ik de man dat ik bij toeval in de buurt was. Hij was door het dolle heen. “You bloody Belgian, maak maar dat je morgenavond hier bent! Die volgende avond lagen er dikke steaks op de grill en dronken we fantastische wijnen. Hij zat in shorts en met een versleten poloshirt aan tafel, z’n echtgenote had snel een kleedje over haar bikini getrokken. Dat is Australië. Goed leven, maximaal genieten en al de geforceerde plichtplegingen achterwege laten.

In Italië draait alles om ‘fare la bella figura’: een zo goed mogelijke indruk maken, en ook mooi om te zien zijn. In Australië geldt het tegenovergestelde. Niet gecrispeerd, niet mentaal geconstipeerd, gewoon: het is wat het is. Eerlijk en authentiek!

…Australiërs, laten we allen blij zijn dat we jong en vrij zijn / We hebben gouden grond en welvaart mee, ons thuis heeft rondom zee / Ons land heeft schatten der natuur, zeldzaam mooi en ook heel duur / Ik wil dan ook duidelijk zijn: de wereld heeft meer Australië nodig, het zou veel kunnen oplossen (…)” uit ‘Advance Australia Fair’, het volkslied sinds 1977

Dus, bestel nu dat ticket!

 

 

 

 

 

 

 

Zelf op verkenning in Australië?

Ontdek hier talloze inspiratiereizen naar Australië!

Meer Australië

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels