INGECHECKT: Hoezo, onbetaalbaar?

Er zijn zo van die locaties in de wereld waar u de prijs van de drankjes niet mag vertalen naar wat u effectief drinkt. U moet het eerder bekijken als een toegangsticket voor een evenement. Het terras van het Mandapa hotel in Ubud/Bali is zo’n adres. Uniek 180-graden uitzicht op de vallei. Stijl per kilo. Obers strak in het spierwitte uniform, service als een knipmes. Hier herleven de jaren zestig, lopen de heren in een linnen jasje en de dames vakkundig tropisch opgedirkt. Op de achtergrond live pianomuziek, bij de longdrink komen nootjes, chips, olijven en zelfs canapés. Een gin-tonic (nieuwe generatie: Hendrick’s met komkommer en Fentimans tonic) kost hier exact 25 euro. Maar daar hadden we het al over. Hier drinkt u geen gin-tonic, hier neemt u het aperitief met de prachtige natuur van Ubud. Of zoals een populaire kredietkaart het in haar advertenties zou zeggen: Drankje: 25 euro. Sfeer en uitzicht: onbetaalbaar.

Nog een mooi voorbeeld, en ik krijg de vraag ontelbare keren voorgeschoteld. Waarom moet een businessclassticket naar pakweg Denpasar/Bali 3000 euro (of meer) kosten? “Dat is het toch niet waard”, komt er dan meteen achter. Of nog beter: “Dat ga ik er niet aan geven, hoor. Dat betaal ik voor mijn volledige vakantie.” Directe afkeuring voert dikwijls de ondertoon. En afkeuring ruikt soms naar jaloezie. Want ik heb nog nooit iemand een upgrade aan boord weten weigeren, maar dit terloops gezegd. Samengevat, iedereen wil er zitten, maar niemand betaalt het graag. Ik heb er ondertussen een dooddoener als antwoord op. “Het kost wat het kost”, zeg ik steevast. “Wie met een Porsche wil rijden, zal een Porsche dienen te betalen.”

U kan de analyse technisch maken: het duurste wat een luchtvaartmaatschappij haar passagiers kan offreren, is namelijk niet de exquise champagne, niet de selectie wijnen en niet het connaisseur-menu, maar: ruimte. U kan het echter ook bekijken als een vorm van succulent genieten, een unieke ervaring beleven. Uw stoel kunnen omtoveren tot een bed van twee meter lang, mooi 180 graden plat, vooral dát bepaalt uw ticketprijs. En dat voor pakweg 16 uur vliegen heen en 16 uur vliegen terug. Wie wil gaan liggen waar anderen zitten, zal daarvoor een flink bedrag moeten ophoesten. En al de extraatjes - rust en discretie, prioriteit en exclusiviteit- krijgt u er zomaar bovenop. En dat prijskaartje bedraagt 3000 euro. Te nemen of te laten.

Onbetaalbaar is dus een misbruikt woord. Te dikwijls wordt het pejoratief gebruikt, als letterlijk niét te betalen. Ik gebruik het liever in de figuurlijke betekenis, namelijk als alle ervaringen die u met geld niet kan kopen.

“Liefde kost niets om te krijgen, maar is onbetaalbaar als je het hebt”, zegt de Nederlandse cabaretier en schrijver Kees van Kooten.

Want laten we even buiten de Indonesische grenzen kijken. Welk prijskaartje hangt u aan een veertiendaagse cruise met een vijfsterren ijsbreker in Antarctica, waar u vanop het privéterras de walvissen kan gadeslaan? Hoeveel kost het om de zon te zien opkomen in de laagvlaktes van de Masai Mara, terwijl uw ranger prima koffie zet op een kampvuurtje en u een fleece aanreikt? Wat moet het noorderlicht vanop een expeditieschip in Spitsbergen kosten? Of oog in oog staan met de berggorilla’s in Rwanda en een paar uur later de voeten onder tafel steken in een van de mooiste lodges van Midden-Afrika, om daar een flesje Kaapse pinotage te savoureren?

Laten we dus bij de les blijven: uiteraard kan u droomreizen reserveren, en u bepaalt het budget. Maar er zijn nog ongrijpbare factoren in het spel: een portie geluk, sfeer, het juiste weer, het juiste moment, verliefdheid, dé verrassing, enzovoorts. Nee, dat boekt u niet. Dat overkomt u, en dat is écht onbetaalbaar.

Gerrit Op de Beeck

Verder wegdromen

Ontdek tijdens een cruise door Antarctica de spectaculaire walvissen vanop je privé terras.

Een superdeluxe suite op het vliegtuig, dat is echte luxe!

Wow, een prachtige zonsopgang in de laagvlaktes van de Masai Mara.

Geniet van het uitzicht vanuit jouw luxe lodge.

Spot talloze chimpansees tijdens een trektocht in Rwanda.

Een unieke ervaring? Wat dacht je van met een expeditie schip langs de poolcirkel varen?

Beleef het zelf!

Ben jij volledig klaar voor de reis van je leven? Onze travel designers helpen je graag op weg met jouw reis op maat.

Maak een afspraak

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels