Er zijn zo van die locaties in de wereld waar u de prijs van de drankjes niet mag vertalen naar wat u effectief drinkt. U moet het eerder bekijken als een toegangsticket voor een evenement. Het terras van het Mandapa hotel in Ubud/Bali is zo’n adres. Uniek 180-graden uitzicht op de vallei. Stijl per kilo. Obers strak in het spierwitte uniform, service als een knipmes. Hier herleven de jaren zestig, lopen de heren in een linnen jasje en de dames vakkundig tropisch opgedirkt. Op de achtergrond live pianomuziek, bij de longdrink komen nootjes, chips, olijven en zelfs canapés. Een gin-tonic (nieuwe generatie: Hendrick’s met komkommer en Fentimans tonic) kost hier exact 25 euro. Maar daar hadden we het al over. Hier drinkt u geen gin-tonic, hier neemt u het aperitief met de prachtige natuur van Ubud. Of zoals een populaire kredietkaart het in haar advertenties zou zeggen: Drankje: 25 euro. Sfeer en uitzicht: onbetaalbaar.
Nog een mooi voorbeeld, en ik krijg de vraag ontelbare keren voorgeschoteld. Waarom moet een businessclassticket naar pakweg Denpasar/Bali 3000 euro (of meer) kosten? “Dat is het toch niet waard”, komt er dan meteen achter. Of nog beter: “Dat ga ik er niet aan geven, hoor. Dat betaal ik voor mijn volledige vakantie.” Directe afkeuring voert dikwijls de ondertoon. En afkeuring ruikt soms naar jaloezie. Want ik heb nog nooit iemand een upgrade aan boord weten weigeren, maar dit terloops gezegd. Samengevat, iedereen wil er zitten, maar niemand betaalt het graag. Ik heb er ondertussen een dooddoener als antwoord op. “Het kost wat het kost”, zeg ik steevast. “Wie met een Porsche wil rijden, zal een Porsche dienen te betalen.”
U kan de analyse technisch maken: het duurste wat een luchtvaartmaatschappij haar passagiers kan offreren, is namelijk niet de exquise champagne, niet de selectie wijnen en niet het connaisseur-menu, maar: ruimte. U kan het echter ook bekijken als een vorm van succulent genieten, een unieke ervaring beleven. Uw stoel kunnen omtoveren tot een bed van twee meter lang, mooi 180 graden plat, vooral dát bepaalt uw ticketprijs. En dat voor pakweg 16 uur vliegen heen en 16 uur vliegen terug. Wie wil gaan liggen waar anderen zitten, zal daarvoor een flink bedrag moeten ophoesten. En al de extraatjes - rust en discretie, prioriteit en exclusiviteit- krijgt u er zomaar bovenop. En dat prijskaartje bedraagt 3000 euro. Te nemen of te laten.
Onbetaalbaar is dus een misbruikt woord. Te dikwijls wordt het pejoratief gebruikt, als letterlijk niét te betalen. Ik gebruik het liever in de figuurlijke betekenis, namelijk als alle ervaringen die u met geld niet kan kopen.
“Liefde kost niets om te krijgen, maar is onbetaalbaar als je het hebt”, zegt de Nederlandse cabaretier en schrijver Kees van Kooten.
Want laten we even buiten de Indonesische grenzen kijken. Welk prijskaartje hangt u aan een veertiendaagse cruise met een vijfsterren ijsbreker in Antarctica, waar u vanop het privéterras de walvissen kan gadeslaan? Hoeveel kost het om de zon te zien opkomen in de laagvlaktes van de Masai Mara, terwijl uw ranger prima koffie zet op een kampvuurtje en u een fleece aanreikt? Wat moet het noorderlicht vanop een expeditieschip in Spitsbergen kosten? Of oog in oog staan met de berggorilla’s in Rwanda en een paar uur later de voeten onder tafel steken in een van de mooiste lodges van Midden-Afrika, om daar een flesje Kaapse pinotage te savoureren?
Laten we dus bij de les blijven: uiteraard kan u droomreizen reserveren, en u bepaalt het budget. Maar er zijn nog ongrijpbare factoren in het spel: een portie geluk, sfeer, het juiste weer, het juiste moment, verliefdheid, dé verrassing, enzovoorts. Nee, dat boekt u niet. Dat overkomt u, en dat is écht onbetaalbaar.
Gerrit Op de Beeck
Verder wegdromen
Ben jij volledig klaar voor de reis van je leven? Onze travel designers helpen je graag op weg met jouw reis op maat.
INGECHECKT: Puur, al dan niet met schuimrand
columnsAl jarenlang promoot Nieuw-Zeeland zichzelf met de slogan ‘100% Pure’. Sterker nog, het is de langstlopende campagne van een nationale toeristische dienst ter wereld. Sinds 1999, om precies te zijn. Ze hebben daar natuurlijk goede redenen voor: een oogverblindend landschap, een gematigd klimaat (de extremen kent men hier niet), bergen op mensenmaat, walvissen en palmbomen, gletsjers en fjorden, meer schapen dan inwoners, een easy-going sfeer en een wijnproductie die zo goed is dat de helft van het totaal binnen de landsgrenzen wordt geconsumeerd.
INGECHECKT: De jacht op het ijs
columnsGevloekt hebben ze, de crew en acteurs van ‘The North Water’, een fictiereeks van de BBC over Britse avonturiers uit de jaren 1850 die op walvisjacht gaan in het Noordpoolgebied. De regisseur wilde geen computereffecten of studio-opnames, dus trokken ze naar het échte Arctisch gebied. Maar: op de voorziene locaties bleek niet genoeg poolijs om een realistisch ogende reeks te draaien, dus moest de ploeg alsmaar noordelijker trekken om een ‘historisch correct’ ijslandschap te vinden. Concreet moest men opklimmen tot 81 graden noorderbreedte, in Noord-Spitsbergen, om stabiel pakijs te vinden dat niet na een paar uur filmen brak of begon te schuiven.
INGECHECKT: Een Kaap voor levensgenieters
columnsHet is een typisch fenomeen in de reiswereld: interessante steden worden uitsluitend als citytrip bezocht. Dat ook het hinterland interessant is, gaat aan velen voorbij. Meestal om praktische redenen, bijvoorbeeld het ontbreken van een huurwagen of dat het niet comfortabel voelt om ‘in den vreemde’ zelf achter het stuur te kruipen. Maar als er nu één stad ter wereld is waar ook de omliggende regio’s het bezoeken waard zijn, is het wel Kaapstad.
NIEUW! Ingecheckt met Gerrit Op de Beeck
columnsReisjournalist Gerrit Op de Beeck, van opleiding fotograaf, reist al meer dan 35 jaar de wereld rond, ondertussen goed voor 135 bezochte landen, meer dan 1750 verschillende hotels, en zeven reizen rond de wereld –zowel in westelijke als oostelijke richting.
RESERVEER ZORGELOOS JOUW VAKANTIE MET ONZE TERUGBETAALGARANTIE
Zijn jouw reisplannen al concreet, maar doet de onzekere situatie rond reizen je aarzelen om nu al te boeken? Met onze terugbetaalgarantie kan je nu met een gerust hart boeken en zorgeloos uitkijken naar je volgende reisavontuur.
Als volgende situaties zich voordoen omwille van Covid, binnen de 2 weken voor je afreis, kan je bij ons kosteloos annuleren en betalen we jou de betaalde reissom binnen de 14 dagen terug:
Ons advies? Boek nu, geniet van onze terugbetaalgarantie, en kijk onbezorgd uit naar je langverwachte vakantie.