INGECHECKT: Slow reizen is het nieuwe zwart

Ziek! De diagnose stelt dat ik lijd aan dromomanie, de sterke zucht tot zwerven of - anders vertaald - de niet te onderdrukken drang om op reis te gaan, ook reizende fuga genoemd. In dit nieuwe millennium is het een erkende ziekte, en ik ben blij te kunnen stellen dat ook ik besmet ben met het virus.

Maar… dromomanie is een slepende ziekte, en ze wordt erger met de jaren. Een terminale patiënt wil uiteindelijk een reis rond de wereld maken. Omdat zo’n onderneming vandaag de dag minder moeite kost sinds Phileas Fogg in 1872 in 80 dagen rond de wereld ging, gaf ik - door allerlei omstandigheden - al toe aan de drang.

Ik ben dan ook heel ziek.

Doch, als COVID-19 een virus-nachtmerrie is, dan is dromomanie een heilzame aandoening.

Tra parentesi, tussen haakjes: die wereldreis destijds was een halve stunt voor een kwaliteitskrant, met een puur journalistieke invalshoek: bewijzen dat er geen afstanden meer zijn. Dus: ‘around the world’ in amper twee stops. Vliegen om te vliegen. De nieuwe nomaden. Het ultieme onderweg-zijn. Gelukkig maakte ik later nog andere reizen rond de wereld, zes om exact te zijn –zowel in westelijke als oostelijke richting. Trager. En uitgebreider.

Ik had steeds één spontane conclusie: de wereld is te klein. Of anders gesteld: ik heb altijd gedacht dat onze aardbol groter was. Nu je zelfs non-stop van New York naar Singapore kan vliegen, of van Doha naar Auckland en via de maritieme binnenweg van de Siberische poolroutes per expeditieschip van Amerika naar Azië kan, is de wereld helemaal een dorp geworden. Dacht ik. Dat is ook het punt waarop de ziekte een koortsniveau bereikt. Zeer gevaarlijk! We grijpen in, medicatie dringt zich op. ‘Slow travel’ heet het medicijn. Voortaan dus deels anders reizen. Niet omdat ik het reizen beu ben. Integendeel: wie reist, leeft dubbel. Maar “de ziel reist met de snelheid van een paard”, zegt een levenswijsheid.

“… Jullie hebben horloges, wij hebben tijd…” Afrikaans gezegde

Ik had er al van geproefd. Twintig jaar geleden reisde ik per trein, de Indian Pacific, dwars door Australië. Traag, op het ritme van de kangoeroe. Heerlijke dagen in trance, met de spoorcadans als hartslag. Een trein vol schitterende figuren, geschikt voor lange gesprekken, veel sfeer en prachtige landschappen. Ik hou ook van lange autoritten: door pampas en rockies op de Alaska Highway bijvoorbeeld, stoppen voor een koffie, benzine en een plas. Of de cirkeltour in Canada, vierduizend kilometer alsof je in een View-Master zit. Zalig… Een glas wijn aan een vuurtje in de ‘middle of nowhere’, met de jeep stoppen wanneer de zon ondergaat, uren op een terrasje naar een waterval kijken of een ochtendwandeling op een verlaten Pacific-strand met alleen de zee en de wind als gezelschap.

Want waarom wil de hedendaagse reiziger overal zo haastig naartoe? Treinen moeten razen, vliegtuigen met een half uur vertraging worden als een storend probleem gemeld. Autoritten naar het zonnige Zuiden ontaarden in nachtelijke non-stop kamikaze-projecten. Er heerst onrust alom. Wat is er gebeurd met het zogenaamde onthaasten? Waarom kan de reis zelf niet langer als een essentieel onderdeel van de bestemming gezien worden? Ik denk dat reizen te vaak fastfood geworden is. Men wil steeds meer, steeds sneller, maar het wordt dikwijls afgehaspeld aan een waanzinnig tempo. De Franse auteur Albert Cossery schreef gemiddeld één zin per dag. Daar werd over nagedacht, meestal met een koffie op het terras van het Parijse Café de Flore.

“… Zoveel moois om te zien, zo weinig ogen om het te zien…”

Ook hem viel het al op hoe oppervlakkig de doorsnee reiziger kijkt en té snel reist.

Laat de rust en stilte u als een boemerang in het gezicht slaan! Leve het shockeffect. Want slow reizen is het nieuwe zwart.

En als u toch op wereldreis wil, kan ik u een oostelijke route aanbevelen. Stop zeker in Bangkok (en ga er op georganiseerde fietstocht), Bali (het nec plus ultra voor de top-resorts), Sydney (verdiep u in de relaxte vibes van deze wereldstad omgeven door prachtige stranden), Auckland (neem een ferry naar de top-wijngaarden van Waiheke), Bora Bora (voor het klassieke doch échte Pacific-gevoel) en Los Angeles (Amerika ten top, gekker wordt het niet). Maar doe het rustig!

Gerrit Op de Beeck

 

 

 

 

 

Wil jij ook genieten van het 'slow travelling'?

Neem snel contact op met onze travel designer om dé reis op jouw maat en tempo samen te stellen.

Contact

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels