Ontdek Gambia: een betoverende reis met travel designer Lisa

Travel Designer Lisa neemt je mee op een adembenemende reis naar Gambia, waar ze werd ondergedompeld in de kleurrijke cultuur, prachtige stranden en exotische dieren van dit West-Afrikaanse land. Vanaf het moment dat ze aankwam in Banjul, de hoofdstad van Gambia, werd ze overweldigd door de warmte en gastvrijheid van de lokale bevolking. Een avontuur dat nog lang zal nazinderen…

Een vlucht vol Verwachting

Vol verwachting naar wat Gambia te bieden heeft stap ik aan boord van de vlucht van Brussels Airlines, klaar voor het avontuur. De premium economy class biedt een comfortabele reiservaring, zeker een aanrader! Een tussenstop in Dakar voegt een vleugje mysterie toe aan mijn avontuur. Terwijl ik in het vliegtuig blijf zitten, zie ik enkele mensen uitstappen en vraag ik me af welke bestemmingen zij zullen verkennen. Na een uur wachten stijgen we weer op en landen erna veilig in Banjul, waar mijn gids me al opwacht om richting het eerste hotel te vertrekken.

Home Cooking met Ida Cham

De volgende ochtend begint mijn dag met een uitgebreid ontbijt, klaar voor een unieke culinaire ervaring. We gaan naar het huis van Ida Cham, een inspirerende vrouw die home cooking lessen organiseert. Het aantrekken van traditionele Afrikaanse kledij voelt als een eerbetoon aan de lokale cultuur. Samen met Ida verken ik de Tanji markt en visserij, waar we verse groenten en vis kopen voor onze maaltijd. Terug in haar huis worden we omringd door de heerlijke geuren van Gambiaanse kruiden en het gelach van Ida’s familie. Samen bereiden we Domoda, een typisch Gambiaans gerecht, terwijl ik me onderdompel in de lokale keuken en de liefdevolle sfeer van dit gezin. De lunch wordt geserveerd in één grote schaal, en terwijl we samen genieten van de maaltijd, voel ik me echt verbonden met de Gambiaanse cultuur.

Vandaag ontdek ik de fascinerende dierenwereld van Gambia. Een bezoek aan de Reptile Farm opent mijn ogen voor de bijzondere reptielen die hier worden verzorgd. Terwijl ik luister naar de uitleg over hun afkomst en speciale eigenschappen, ben ik helemaal onder de indruk van de diversiteit van het dierenrijk.

Vogelspotten in Kotu Creek biedt me de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid van de natuur. Gewapend met mijn verrekijker en begeleid door een deskundige gids, spot ik kleurrijke watervogels die elegant over het water glijden. Het is een kort maar magisch moment waarin ik me één voel met de natuurlijke omgeving.

En dan zijn er nog de majestueuze apen, nijlpaarden en krokodillen die Gambia hun thuis noemen. Tijdens mijn rit van Banjul naar het hotel heb ik het geluk een krokodil in het wild te spotten, rustig drijvend in het water. Het zien van deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke habitat is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren. Voor de apen en nijlpaarden begeef ik me naar het Oosten van het land, waar ik getuige ben van hun speelse capriolen en imponerende aanwezigheid!

De prachtige stranden van Gambia bieden de ultieme ontspanning en avontuur. Kololi Beach, het populairste strand, verwelkomt gasten met zijn zonovergoten kustlijn en sprankelend blauwe water. Hier kan je al je zorgen loslaten terwijl je geniet van de warme zonnestralen op je huid en het zachte zand tussen je tenen. Bij Paradise Beach, een afgelegen en rustige plek, word je omringd door de kalme sfeer en wandelende koeien op het strand. Terwijl ik geniet van een heerlijke lunch, ben ik getuige van een traditionele worstelwedstrijd. Het is een moment van culturele traditie dat lang zal bijblijven.

Duik in de lokale cultuur: Batik Factory & ambachtelijke markten

In de Batik-fabriek maak ik kennis met de eeuwenoude textielkunst. Terwijl ik getuige ben van de zorgvuldige handenarbeid en de artistieke vaardigheden die worden gebruikt om prachtige stoffen te creëren, voel ik een diepe bewondering voor dit culturele erfgoed.

De ambachtelijke markten zijn een waar paradijs voor liefhebbers van handgemaakte goederen. Ik dwaal door de straten van Banjul, Serrekunda en Bakau en laat me betoveren door de kleuren, geuren en levendige sfeer van deze markten. Je vindt er souvenirs, sieraden en houtsnijwerk als aandenken aan Gambia.

Op de laatste dag van de studiereis bezoek ik Banjul, de levendige hoofdstad van Gambia. Ik sta versteld van het imposante Boog 22- of Arch 22-monument, dat trots de overwinning van de coup symboliseert. Vanaf de top geniet ik van een adembenemend uitzicht over de stad en de rivier de Gambia. Mijn nieuwsgierigheid leidt me naar de bruisende Albert Market, waar ik me onderdompel in de drukte van deze kleurrijke markt. Ik verdwaal tussen de kraampjes, gevuld met souvenirs, kleding en verse producten, en ik laat me meevoeren door de levendigheid van deze bruisende stad.

Terwijl ik afscheid neem van Gambia, voel ik enorm veel dankbaarheid voor de gastvrijheid van de locals. Ik hoop nog te mogen terugkeren naar dit magische land vol avontuur en schoonheid.

Ontdek Gambia

Op zoek naar een portie winterzon? Wil je er kort even tussenuit? Laat je dan meeslepen door de cultuur en charme van de locals in Gambia!

Meer weten

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels