Doorkruis Tanzania & Zanzibar met travel designer Kimberly

Travel designer én Afrika-specialiste Kimberly ging nogmaals op verkenning in haar geliefde Afrika, ditmaal naar Tanzania en Zanzibar. Niet alleen omdat ze gek is van het Afrikaanse continent, maar vooral omdat haar eigen persoonlijke reiservaringen de beste basis vormen om jou als klant nog beter te adviseren. Door zelf zoveel mogelijk verschillende safari’s, accommodaties en activiteiten te beleven, kan ze uit eerste hand vertellen wat je wel en niet mag verwachten op de bestemming en ervoor zorgen dat je als klant precies die reis krijgt die echt bij je past.

Haar avontuur begon met de eindeloze vlaktes van de Serengeti en eindigde op de parelwitte stranden van Zanzibar. Van adembenemende safari’s tot intrigerende culturele ontdekkingen, Tanzania onthulde zijn geheimen op de meest fascinerende manieren. Reis met haar mee en ontdek hoe de uitgestrekte savannes, de imposante wilde dieren en de exotische geuren van Zanzibar een blijvende indruk op haar maakten.

Aankomst Kilimanjaro

Na een soepele landing op Kilimanjaro International Airport wandel ik een kort stukje naar het luchthavengebouw. Eenmaal door de paspoortcontrole, waar mijn visum wordt gecontroleerd en mijn internationale reispas een stempel krijgt, haal ik mijn bagage op. Buiten wachten talloze chauffeurs met bordjes om hun klanten op te pikken. En ja hoor, ook voor mij staat iemand klaar… Oef!

Na een korte transfer kom ik aan bij de eerste lodge. Er stond oorspronkelijk een rainforest walk op het programma, maar het Afrikaanse weer beslist er anders over. De regen stort met bakken uit de lucht en de term “regenwoud” wordt net iets te letterlijk.

In plaats daarvan kreeg ik een unieke blik ‘behind-the-scenes’ van de safari-operaties van onze lokale partner. Hier worden ook voertuigen hersteld en aangepast voor de ruige omstandigheden van de bush. Uiterst interessant!

Arusha – Grumeti Wildlife Management Area

Na een vroege transfer naar de luchthaven van Arusha kan het avontuur pas écht van start gaan. De luchthaven is klein en eenvoudig, maar het is fascinerend om het reilen en zeilen te observeren. Mijn vlucht naar de Grumeti-regio gebeurt met een klein vliegtuigje met slechts 12 passagiers. De piloot zit vlak voor ons en elke beweging van het toestel is voelbaar – niet voor iedereen weggelegd, maar wát een ervaring!

Bij de airstrip van Fort Ikoma wachten de safarivoertuigen ons op en de eerste game drive begint onmiddellijk. Zebra’s en gnoes grazen in de verte, buffels en giraffen duiken op, en zelfs een black mamba glipt de grond in. Welcome to the bush!

De lodge is idyllisch gelegen en biedt een prachtig uitzicht over de savanne. Na een lunch en wat ontspanning aan het zwembad trekken we er opnieuw op uit. Het grote voordeel van een privéconcessie? Geen massa’s voertuigen en de mogelijkheid om off-road te rijden.

Maar Afrika blijft onvoorspelbaar: we krijgen een lekke band, die snel wordt vervangen… om even later opnieuw lek te gaan. Onze gids lost het vakkundig op en we zetten koers naar de lodge. Vlak voor aankomst stoppen we nog voor een sundowner – nergens ter wereld zijn zonsondergangen zo spectaculair als in Afrika.

Na het diner wacht een nieuwe ervaring: een nachtsafari. Een extra gids speurt met een spotlight de bush af en al snel zien we een leeuw en horen we hyena’s huilen in de verte. Twee uur later keren we terug naar de lodge, waar de wachters ons begeleiden naar onze tenten. Een nacht in de Afrikaanse wildernis blijft magisch.

Grumeti WMA – Serengeti National Park

Voor dag en dauw verzamelen we voor een kop koffie en een koekje, waarna we op wandelsafari vertrekken. Met een ranger en gids trekken we de bush in, waar we leren over voetsporen, plantensoorten en dierengedrag. De wandeling eindigt aan een rivier, waar een uitgebreid ontbijt op ons wacht. Terwijl we genieten van een heerlijke maaltijd, zien we bavianen met hun jongen de rivier oversteken.

Onze jeeps staan klaar en we rijden richting Ikoma Hills voor een lodge-inspectie en lunch. Daarna trekken we naar Serengeti National Park. Bij de grenspost worden de nodige papieren geregeld en onderweg naar de lodge zien we roofvogels smullen van een karkas.

Net op tijd voor de zonsondergang arriveren we in de lodge. Omdat de vrachtwagen met materialen twee lekke banden had, is mijn tent nog niet klaar. Polé polé, it’s Africa. Maar geen zorgen: er staat al een sundowner klaar op een rots met een panoramisch uitzicht.

Deze lodge staat bekend om de leeuwen die graag in de buurt zijn. Daarom mogen we na zonsondergang alleen onder begeleiding van een Maasai naar onze tent. Wanneer ik onderweg dieren hoor, schijnt hij zijn zaklamp op een rots en zie ik een tiental bavianen – een onverwacht, maar prachtig zicht.

Serengeti – Ngorongoro Conservation Area

Na het ontbijt trekken we verder naar Olduvai, maar niet zonder nog een laatste game drive in de Serengeti. We zien arenden boven een karkas cirkelen en stuiten op de achterblijvers van de Grote Migratie. Bij een waterplas liggen nijlpaarden, terwijl bavianen met hun jongen over de rotsen klimmen.

De lunch in Ronjo Camp is eenvoudig en avontuurlijk – een pure bushcamp-ervaring. We laten de Serengeti achter ons en rijden de Ngorongoro Conservation Area binnen. De weg naar de lodge is stoffig en lang, maar net voor aankomst spotten we een eenzame hyena.

Het is vandaag ook mijn verjaardag, en dat zal ik niet gauw vergeten. In de lodge wordt die op onvergetelijke wijze gevierd. De Maasai zingen en entertainen ons, en ik probeer hun traditionele sprongen na te doen – met weinig succes, maar des te meer plezier.

Ngorongoro Krater – Karatu

Vandaag staat de Ngorongoro Krater op het programma, een plek waar ik enorm naar uitkeek. De afdaling in de krater is al spectaculair, maar de échte verrassing komt wanneer we honderden Maasai zien samenkomen voor een ritueel dat slechts om de zeven jaar plaatsvindt.

We zien flamingo’s in een meer en nijlpaarden in de rivieren. De lunch is een echte bush experience: een mess tent met een lange tafel en een kok die ter plekke gerechten bereidt.

Bij het verlaten van de krater stuiten we op een groep jeeps – altijd een goed teken. Leeuwen zoeken schaduw bij de voertuigen, waardoor we ze van ongelooflijk dichtbij kunnen bewonderen. Een onvergetelijk moment!

Die avond genieten we van een cocktail aan het zwembad in Karatu terwijl de zon ondergaat.

Karatu – Tarangire National Park

De laatste safaridag breekt aan en we zetten koers naar Tarangire National Park. De weg vanuit Karatu is verrassend vlot, een van de weinige verharde wegen in dit gebied. Zodra we de toegangspoort van het park passeren, verandert het landschap drastisch. Tarangire staat bekend om zijn eeuwenoude baobabbomen en grote olifantenpopulaties, en het duurt niet lang voor we de eerste kuddes zien.

Niet ver van de ingang spotten we een groep zebra’s die ontspannen in het water plonzen. Maar we zijn niet de enigen die hen in het oog houden. Iets verderop beweegt een leeuwin zich langzaam door het hoge gras, haar ogen gefocust op de kudde. De spanning in onze jeep stijgt. Iedereen houdt zijn adem in terwijl we de jacht proberen te voorspellen. De leeuwin sluipt dichterbij, klaar om toe te slaan. Maar op het laatste moment aarzelt ze. De zebra’s hebben haar door en slaan op de vlucht. De jacht mislukt en de leeuwin ploft neer in het gras, zichtbaar uitgeput. Geen tweede poging voor vandaag, maar wát een moment om getuige van te zijn!

We rijden verder door het park en in een afgelegen hoekje komen we een enorme olifantenkudde tegen. Kleine olifantjes spelen onhandig met hun slurf, nieuwsgierig naar hun eigen schaduw. Op een bepaald moment lijkt een van de kleintjes zelfs contact te zoeken met een baviaan die in de buurt rondscharrelt, maar de aap in kwestie wil duidelijk niet meespelen. Het zijn deze kleine, speelse interacties die de natuur zo puur en magisch maken.

Een van de meest iconische plekken in Tarangire is een gigantische, holle baobabboom. In het verleden werd deze boom door stropers gebruikt als schuilplaats, van waaruit ze ivoor probeerden te bemachtigen. We stoppen hier even voor een groepsfoto en terwijl we de immense holte van de boom bekijken, realiseren we ons hoe belangrijk natuurbehoud is. Gelukkig worden de dieren in Tarangire tegenwoordig goed beschermd, al blijft stroperij een voortdurende dreiging.

Onze laatste avond in de bush brengen we door in een lodge die hoog boven het park ligt, met een fenomenaal uitzicht over de savanne. Op een enorme rots, die als natuurlijk uitkijkpunt fungeert, verzamelen we voor onze allerlaatste Afrikaanse zonsondergang. Met een drankje in de hand kijken we hoe de hemel transformeert in een schilderachtig tafereel van oranje, roze en paarse tinten. Het perfecte afscheid van de safari-ervaring.

Tarangire National Park – Arusha – Paje (Zanzibar)

Na een vroeg ontbijt maken we nog een laatste gamedrive door het park, maar uiteindelijk is het tijd om Tarangire achter ons te laten en terug te rijden naar Arusha. De overgang van de ruige savanne naar de verharde wegen voelt vreemd; het is alsof we terugkeren naar de bewoonde wereld na dagenlang volledig ondergedompeld te zijn in de natuur.

Bij aankomst op de luchthaven van Arusha worden we verrast door de eenvoud van het vliegveld. De check-in gebeurt buiten onder een grote tent, waar ook een weegschaal klaarstaat om de bagage te controleren. Het is een bijzondere setting, maar alles verloopt vlot.

Even later wordt onze vlucht afgeroepen en wandelen we over de tarmac naar het kleine toestel. Aan boord wacht een onverwachte traktatie: een ijsje! Kleine details maken het verschil, en deze zoete verfrissing is een leuke afsluiter van het eerste deel van de reis.

Na de landing op Zanzibar is het opnieuw een kwestie van bagage oppikken en richting de chauffeur gaan, die al klaarstaat met een bordje. De zon is ondertussen onder, dus veel van het eiland krijg ik nog niet te zien tijdens de rit naar mijn hotel. Maar de gedachte aan de paradijselijke stranden en azuurblauwe oceaan die me te wachten staat, maakt me al enthousiast.

Paje - Kiwengwa

Vandaag start met een begeleide tour door het Jozani Forest. Dit nationale park is de thuisbasis van de beroemde rode colobusapen, een zeldzame en speelse primatensoort die enkel op Zanzibar voorkomt.

Samen met een parkranger trek ik het tropische woud in. De bomen zijn dichtbegroeid en overal om me heen hoor ik het geritsel van bladeren en het geroep van apen. Terwijl we wandelen, geeft de gids uitleg over de verschillende medicinale planten en de reptielen die in het bos leven. Dan spotten we de colobusapen, die van tak naar tak springen, speels en nieuwsgierig.

Na deze leerrijke ervaring brengt de chauffeur me verder naar mijn volgende hotel, waar ik de namiddag vrij heb om te genieten van het strand. Even een moment van pure ontspanning na alle safari-avonturen.

Kiwengwa - Kendwa

’s Morgens breng ik een bezoek aan een specerijenboerderij, een typisch onderdeel van de Zanzibar-ervaring. Een gids neemt me mee door de plantages en laat me kennismaken met de geuren en smaken van kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en vanille. Het is fascinerend om te zien waar deze specerijen vandaan komen en hoe ze verwerkt worden.

Na deze geurige tour rijd ik verder naar mijn laatste hotel in het noorden van Zanzibar. De sfeer hier is totaal anders: levendiger, bruisender. De stranden van Kendwa zijn breed en wit, en de beach bars zijn gevuld met zowel toeristen als locals die genieten van muziek en dans. DJ’s draaien zomerse beats en de sfeer is uitgelaten. Dit is duidelijk dé plek voor wie Zanzibar wil afsluiten met een feestje.

Met mijn voeten in het zand en een cocktail in de hand kijk ik uit over de oceaan. Dit voelt als de perfecte afsluiter van mijn tijd op Zanzibar.

Vertrek uit Zanzibar

Voor ik terugvlieg naar huis, wacht nog één laatste hoogtepunt: een begeleide stadstour door Stone Town. Bij aankomst word ik opgewacht door een privégids die me meeneemt door de smalle straatjes van deze historische stad. Zanzibar staat bekend als het specerijeneiland, maar ook om zijn tragische verleden als centrum van de slavenhandel.

Eén van de meest indrukwekkende stops is de voormalige slavenmarkt. Ik daal af naar een benauwde, ondergrondse kamer waar slaven vroeger opeengepakt wachtten op hun lot. De gedachte aan wat zich hier ooit afspeelde is beklemmend, en de verhalen van mijn gids maken diepe indruk. Buiten staat een monument ter nagedachtenis van de slavernij, een confronterende herinnering aan het verleden.

De tour brengt me verder naar de lokale markt, waar ik nog wat specerijen koop om mee naar huis te nemen. We dwalen door de smalle steegjes en komen langs het huis van Freddie Mercury, die hier werd geboren voordat hij de wereld veroverde met Queen. Zijn geboortehuis is nu deels een museum en een hotel, een leuke stop voor fans.

Met mijn hoofd vol indrukken word ik teruggebracht naar de luchthaven. Terwijl ik incheck en door de terminal wandel, blik ik terug op een reis vol avontuur, natuur en cultuur. Tanzania en Zanzibar hebben me omver geblazen, en ik weet zeker dat ik ooit zal terugkeren.

Dé perfecte combi van safari en stranden!

Laat je inspireren door Kimberly’s reisverhaal en beleef zelf de magie van Tanzania en Zanzibar. Van de wilde dieren in de Serengeti tot de zonsondergangen op Zanzibar, deze reis belooft een onvergetelijk avontuur. Boek nu jouw droomreis!

Jouw reis op maat start hier

Misschien is dit ook interessant voor jou?

alle artikels